ΚΟΣΜΟΣ

«Απαραίτητη η έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία»

«Απαραίτητη η έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία»

Απαραίτητη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την έκδοση στην Τουρκία του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα και ορκισμένου αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ον οποίο ο αρχηγός του κράτους κατηγορεί ότι επιθυμεί να οικοδομήσει «ένα παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει.

«Σίγουρα πρέπει να εκδοθεί. Έχουμε συνάψει εξάλλου (με τις ΗΠΑ) μία συμφωνία για αυτό το σκοπό, υπάρχει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ηλικίας 73 ετών σήμερα, ο Γκιουλέν ζει από το 1999 στην Πενσιλβάνια (ανατολικές ΗΠΑ) απ’ όπου διευθύνει ένα μεγάλο δίκτυο σχολείων, ανθρωπιστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων.

Αν και ήταν στενός σύμμαχος του Ερντογάν όταν αναλάμβανε την εξουσία το 2002, ο Φετουλάχ Γκιουλέν μετατράπηκε σε ορκισμένο αντίπαλό του μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση πριν από 1 χρόνο.

Σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς αυτό και για μια συνωμοσία με στόχο προκαλέσει την ανατροπή του και έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα έως θανάτου με στόχο να πλήξει τα συμφέροντα του, προχωρώντας ιδίως σε μαζικές εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, όπου το κίνημα του Γκιουλέν έχει πολλούς υποστηρικτές.

Τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση αυτή μεταξύ των δύο ανδρών: η κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο την Τρίτη του 63% των κεφαλαίου της τράπεζας Asya, του 10ου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, με το επιχείρημα ότι παραβίασε τους κανονισμούς «διαφάνειας».

Σχετικές ειδήσεις