ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση – «φόρος τιμής» πάνω από τη γενέτειρα του Ιορδανού πιλότου

Πτήση – «φόρος τιμής» πάνω από τη γενέτειρα του Ιορδανού πιλότου

Μετά την ολοκλήρωση αποστολής εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιορδανίας πέταξαν πάνω από τη γενέτειρα του πιλότου που δολοφόνησαν οι ακραίοι Σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους.

Η υπερπτήση έγινε ως ο ελάχιστος φόρος τιμής των Ιορδανών πιλότων στον συνάδελφό τους που βρήκε φρικτό θάνατο στα χέρια των τζιχαντιστών.

Κι όλα αυτά ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας επισκεπτόταν την οικογένεια του πιλότου, συνοδευόμενος από ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τη στιγμή κατά την οποία έγινε η υπέρπτηση.

vasilias

Η επίδειξη δύναμης αυτή σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από το ΙΚ στο οποίο καταγράφεται ο φρικτός θάνατος του Ιορδανού χειριστή —τον οποίο οι τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανό.

Η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει νωρίτερα πως τα μαχητικά της ιορδανικής πολεμικής αεροπορίας έφεραν σε πέρας μια αποστολή, χωρίς να αναφέρουν πού επιχείρησαν. Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας του βασιλείου είπε πάντως ότι επλήγησαν στόχοι στη Ντέιρ αλ Ζορ και στη Ράκα στη Συρία, σε περιοχές υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Ο στρατός της Ιορδανίας, μιας χώρας που συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος επιχειρεί εναντίον της οργάνωσης, έχει διαμηνύσει ότι θα εκδικηθεί για τη δολοφονία του Μάαζ αλ Κασάσμπεχ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία ο βασιλιάς, συνοδευόμενος από ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και κυβερνητικούς αξιωματούχος, εικονίζεται να επισκέπτεται το χωριό Άγια, τη γενέτειρα του χειριστή, κοντά στο Κάρακ, 100 χλμ. νότια της πρωτεύουσας της Ιορδανίας.

«Αυτοί οι εγκληματίες παραβίασαν τους κανόνες του πολέμου κατά το Ισλάμ και δεν έχουν ανθρωπιά. Η ανθρωπότητα τους αποκηρύσσει», είπε ο Σάφι Κασάσμπεχ, ο πατέρας του πιλότου, απευθυνόμενος στον Αμπντάλα, τον οποίο χαρακτήρισε «σοφό μονάρχη».

Μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο που απεικονίζει τον θάνατο του πιλότου οι ιορδανικές αρχές εκτέλεσαν δύο μέλη της αλ Κάιντα που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας, επίδοξης βομβίστριας-καμικάζι, την απελευθέρωση της οποίας απαιτούσε το ΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις