ΚΟΣΜΟΣ

Άμπε: Να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Ταϊλάνδη

Άμπε: Να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Ταϊλάνδη

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κάλεσε τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ταϊλάνδης να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην πολιτική διακυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ομόλογό του και πρώην αρχηγό του στρατού Πραγιούτ Τσαν-ο-Τσα, στο Τόκιο.

Ο επικεφαλής της χούντας της Ταϊλάνδης επισκέπτεται την ιαπωνική πρωτεύουσα μετά από την πρώτη πρόσκληση που έλαβε από το πραξικόπημα του περασμένου Μαΐου.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό Πραγιούτ την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ταϊλάνδη», δήλωσε ο Άμπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε: «Η Ιαπωνία εκφράζει την προσδοκία για εθνική συμφιλίωση στην Ταϊλάνδη και την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση το συντομότερο δυνατό».

Ο Ταϊλανδός επικεφαλής της κυβέρνησης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος. «Σχεδιάζουμε να διεξαχθούν οι εκλογές στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου» είπε ο Πραγιούτ υποσχόμενος να «χτίσει μια υγιή δημοκρατία στην Ταϊλάνδη».

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την Μπανγκόκ να τερματίσει το στρατιωτικό νόμο, που ισχύει από το Μάιο του 2014.
Στις 22 Μαΐου του 2014 , η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία στην Ταϊλάνδη μετά από μήνες φονικών διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης της Γίνγκλακ Σιναουάτρα, αδελφής του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, που εκδιώχθηκε επίσης με πραξικόπημα το 2006.

Σχετικές ειδήσεις