ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ένας στρατιωτικός νεκρός παρά την εκεχειρία

Ουκρανία: Ένας στρατιωτικός νεκρός παρά την εκεχειρία

Τη ζωή του έχασε ένας Ουκρανός στρατιωτικός κι ένας ακόμη άνθρωπος τραυματίστηκε στην ανατολική Ουκρανία, παρά την κατάπαυση πυρός που βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τον Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, έναν εκπρόσωπο του στρατού, φιλορώσοι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων 47 φορές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, κυρίως κοντά στο Ντονέτσκ, την πόλη που αποτελεί προπύργιό τους.

Ο ουκρανικός στρατός και οι αυτονομιστές αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 15η Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία αυτή την τελευταία ελπίδα για την ειρήνη στη χώρα.

Η σύγκρουση έχει βυθίσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση σε μια κρίση που παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και η συνεχιζόμενη βία έχει επιβραδύνει την εφαρμογή άλλων διαστάσεων της συμφωνίας η οποία υπεγράφη τον περασμένο μήνα στο Μινσκ, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των βαρέων όπλων από τα μέτωπα.

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες κατηγορούν τη Μόσχα ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές και ενισχύει τις τάξεις τους με ρωσικά στρατεύματα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα διαψεύσει την εμπλοκή της στη σύρραξη και από την πλευρά της κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι ωθούν τη φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο στη συνέχιση του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις