ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Χωρίς τον Άσαντ οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την κρίση στη Συρία

ΗΠΑ: Χωρίς τον Άσαντ οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την κρίση στη Συρία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποβάθμισε τη Δευτέρα (16/3) τις δηλώσεις του υπουργού Τζον Κέρι, διαβεβαιώνοντας ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «δεν θα συμμετάσχει ποτέ» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

Ο Κέρι είχε πει την Κυριακή ότι «τελικά, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε» με τον Άσαντ για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 215.000 ανθρώπους σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Καταγγέλλοντας την απουσία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων «ώστε να τερματιστούν τα δεινά του συριακού λαού», η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι υπενθύμισε ότι «όπως το λέμε εδώ και καιρό, εκπρόσωποι του καθεστώτος Άσαντ θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία» ειρήνευσης. Όμως «δεν θα συμμετάσχει ποτέ ο ίδιος ο Άσαντ και δεν ήθελε να πει αυτό ο Κέρι», εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS αν θα διαπραγματευόταν με τον Άσαντ, ο Κέρι απάντησε: «Στο τέλος θα πρέπει να διαπραγματευθούμε. Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης Ι».

Την ώρα που οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις, η Ψάκι εξήγησε ότι ο Κέρι «χρησιμοποίησε τον Άσαντ ως συντόμευση» για το σύνολο του καθεστώτος του.

Με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ απαντούν στην επιθυμία της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με τον Σύρο πρόεδρο, υπενθύμισε η ίδια.

«Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε μόνοι μας», συνέχισε η Ψάκι. «Χρειάζονται εκπρόσωποι τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το καθεστώς γύρω από το τραπέζι».

Όμως υπογράμμισε «δεν υπάρχει καμία διαδικασία σε εξέλιξη, ούτε κάποια που πρόκειται να ξεκινήσει, αρά βρισκόμαστε σε θεωρητικό στάδιο».

Την Κυριακή μια άλλη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Μαρί Χαρφ, εξήγησε ότι δεν έχει αλλάξει η αμερικανική θέση.

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει μέλλον για έναν βάρβαρο δικτάτορα όπως ο Άσαντ στη Συρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Σχετικές ειδήσεις