ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Άφαντοι οι φρουροί την ώρα της επίθεσης...

Τυνησία: Άφαντοι οι φρουροί την ώρα της επίθεσης...

Οι φρουροί που όφειλαν να εγγυώνται την ασφάλεια του κοινοβουλίου της Τυνησίας, δίπλα στο μουσείο Μπάρντο στην Τύνιδα όπου και σημειώθηκε η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, βρίσκονταν στο «καφενείο» την ώρα του χτυπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου, Αμπντελφάτα Μούρου.

Το εθνικό μουσείο, το διασημότερο της χώρας, που βρίσκεται στον ίδιο περίβολο με το Κοινοβούλιο, υποτίθεται ότι έπρεπε να φρουρείται αυστηρά.

Την Τετάρτη, την ημέρα της επίθεσης, «δεν υπήρχε αστυνομία ούτε γύρω από το Κοινοβούλιο, αλλά ούτε και γύρω από το μουσείο», δήλωσε ο Μούρου, ο οποίος είναι επίσης ένας τους ιδρυτές του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα.

«Είμαι ο πρώτος αντιπρόεδρος, και έμαθα (την Τετάρτη) ότι υπήρχαν μόνο τέσσερις αστυνομικοί που έπρεπε να φρουρούν τον περίβολο γύρω από το Κοινοβούλιο, δύο από τους οποίους ήταν στο καφενείο. Ο τρίτος έτρωγε κολατσιό και ο τέταρτος δεν εμφανίστηκε καν».

Παράλληλα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πατέρας, οι δύο αδελφοί όπως και η αδελφή ενός εκ των δύο δραστών που σκοτώθηκαν στην επίθεση στο μουσείο συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, στην περιοχή Σμπίμπα.

Ο δράστης για τον οποίο ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ είχε δηλώσει την Τετάρτη πως ονομάζεται Χάτεμ Χασνάουι στην πραγματικότητα ονομάζεται Ζαμπέρ Χασνάουι και προέρχεται από θρησκευόμενη οικογένεια της περιφέρειας Κασερίν.

Νωρίς σήμερα ο αρμόδιος υπουργός για την Ασφάλεια, Ραφίκ Σέλι, δήλωσε ότι οι δύο δράστες της επίθεσης στο μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, εκπαιδεύτηκαν στη χρήση όπλων στη Λιβύη.

Πρόκειται για "δύο εξτρεμιστές σαλαφιστές τακφίρι. Έφυγαν παράνομα από τη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο για τη Λιβύη, όπου εκπαιδεύτηκαν στη χρήση όπλων" πριν επιστρέψουν στην Τυνησία, διευκρίνισε ο Ραφίκ Σέλι, αργά χθες βράδυ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο AlHiwar Ettounsi.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις