ΚΟΣΜΟΣ

Τετραμερής σύνοδος ΥΠΕΞ για την Ουκρανία τη Δευτέρα

Τετραμερής σύνοδος ΥΠΕΞ για την Ουκρανία τη Δευτέρα

Κρίσιμες διαβουλεύσεις στο Βερολίνο

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα συναντηθούν την Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο για να εξετάσουν την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ οι οποίες συνήφθησαν τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Έπειτα από μια συνάντηση τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη "θα μεταβώ το βράδυ στο Βερολίνο" για τη σύνοδο αυτή, δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ διευκρίνισαν ότι η συνάντηση θα γίνει κατά το τυπικό "της Νορμανδίας" (με τη συμμετοχή Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας), που είχε καθιερωθεί στις εκδηλώσεις για την απόβαση στην Νορμανδία, την 6η Ιουνίου 2014.

"Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη", επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν έπειτα από μια συζήτηση που είχε στο Παρίσι με τον Φαμπιούς, μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι δύο Ουκρανοί στρατιώτες κι ένας φιλορώσος αυτονομιστής αντάρτης σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία. "Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες όμηροι", πρόσθεσε ο ίδιος.

"Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ", συνέχισε, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) δεν είναι σε θέση να ελέγχουν "αποτελεσματικά" τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.

Από την πλευρά του ο Φαμπιούς εκτίμησε ότι "έχουν υπάρξει ορισμένοι πρόοδοι στην εφαρμογή του πακέτου μέτρων του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου στο πεδίο", ιδίως σε ό,τι αφορά "την εκεχειρία", παρά τις "πολυάριθμες παραβιάσεις όσον αφορά τα βαρέα όπλα".

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα επισκεφθεί το Παρίσι την 22η Απριλίου.

Ρoή Ειδήσεων