ΚΟΣΜΟΣ

Unicef: Πλησιάζει η κορύφωση του υποσιτισμού στην Υεμένη

Unicef: Πλησιάζει η κορύφωση του υποσιτισμού στην Υεμένη

Στον κίνδυνο η Υεμένη να γνωρίσει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες την κορύφωση του υποσιτισμού λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Ταμείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) στη συγκεκριμένη χώρα.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ζιλιέν Αρνέ ισχυρίστηκε ότι το ένα τρίτο των μαχητών των ενόπλων παρατάξεων που συγκρούονται στην Υεμένη είναι παιδιά.

«Θα έχουμε μια κορύφωση του υποσιτισμού τις εβδομάδες που έρχονται, αυτό είναι δυστυχώς βέβαιο», επισήμανε ο εκπρόσωπος της UNICEF και συνέχισε τονίζοντας ότι «οι δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε νερό, η αύξηση των τιμών των τροφίμων, οι δυσχέρειες όσον αφορά την κυκλοφορία στη χώρα, η έλλειψη πόσιμου νερού, όλα αυτά συνδυαζόμενα με τη μείωση των υπηρεσιών του κράτους σημαίνουν ότι θα υπάρξει νέα μείωση του αριθμού των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά και μια αύξηση του υποσιτισμού».

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή στην Υεμένη, που ήταν ήδη μια χώρα εξαιρετικά ευάλωτη: το 2014 το ποσοστό του χρόνιου υποσιτισμού ανερχόταν σε περίπου 48%, ήταν δηλαδή ένα από τα πιο υψηλά στον κόσμο.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η UNICEF εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να φθάσει «σήμερα (Πέμπτη) στη Σαναά» ένα αεροσκάφος που μεταφέρει βοήθεια—ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, είδη υγιεινής και νερό—σημείωσε ο Ζιλιέν Αρνέ.

Εάν η UNICEF το επιτύχει θα πρόκειται για την “πρώτη πτήση με βοήθεια” η οποία θα φθάσει στη Σαναά μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.

Τουλάχιστον 77 παιδιά έχουν σκοτωθεί και άλλα 44 έχουν τραυματιστεί στην Υεμένη από την 26η Μαρτίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της UNICEF.

Πέραν των μαχών, οι οποίες συγκεντρώνονται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας της αραβικής χερσονήσου, μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών.

Τα παιδιά πλήττονται ιδιαίτερα από τον πόλεμο καθώς έως και το ένα τρίτο των μαχητών των ένοπλων ομάδων στην Υεμένη είναι παιδιά κάτω των 18 ετών.

Η κατάσταση αυτή εξηγείται τόσο στην ανάγκη των παιδιών να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, αλλά επίσης από πολιτισμικά αίτια, σε μια χώρα όπου το να επιδεικνύει ένας έφηβος “την ενηλικίωσή του περνάει από τα όπλα”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNICEF.