ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Σύλληψη του ταμία του κυβερνώντος κόμματος και νέα προβλήματα για τη Ρουσέφ

Βραζιλία: Σύλληψη του ταμία του κυβερνώντος κόμματος και νέα προβλήματα για τη Ρουσέφ

Η σύλληψη του ταμία του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) Ζουάου Βακάρι από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για το κύκλωμα διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Petrobras, κλιμακώνει τις πιέσεις που ασκούνται στην πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.

O Βακάρι μεταφέρθηκε στην πόλη Κουριτσίμπα, στη νότια Βραζιλία, όπου θα γίνει η δίκη του για διαφθορά, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η σύλληψη του ταμία του PT, του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια, φέρνει την έρευνα πιο κοντά στην πρόεδρο προσωπικά, ιδίως εάν αποκαλυφθεί ότι τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από την Petrobras χρησιμοποιήθηκαν στην προεκλογική της εκστρατεία το 2010 ή το 2014.

Το κυβερνών κόμμα κατήγγειλε τη σύλληψη, ανακοίνωσε πάντως ότι ο Βακάρι εγκαταλείπει τον θώκο του ταμία του PT για νομικούς λόγους. Σε ανακοίνωση του κόμματος εκφράζεται η βεβαιότητα πως είναι αθώος.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιου Μόρο διέταξε τη σύλληψη του Βακάρι αφού πέντε κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως κατασκευαστικές εταιρείες που αναλάμβαναν υπεργολαβίες για την Petrobras την υπερχρέωναν και παροχέτευαν ένα μέρος των κερδών τους στο PT, μέσω του Βακάρι.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση αμέσως μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της καθώς διευρύνθηκε και συμπεριέλαβε 47 πολιτικά πρόσωπα - πλην ενός ή δύο, όλα ανήκουν στο κυβερνών κόμμα.

Πρώην στελέχη της Petrobras υποστηρίζουν πως από τα χέρια του πέρασαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ταμίας του PT διέψευσε τις κατηγορίες. Ο ίδιος και το Κόμμα Εργατών τονίζουν ότι όλες οι δωρεές κατασκευαστικών και άλλων εταιρειών στο κόμμα έγιναν νομότυπα και καταγράφηκαν όπως προβλεπόταν από τις εκλογικές αρχές.

Η αστυνομία πήρε ακόμη κατάθεση από τη σύζυγο του Βακάρι και ερευνά τους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ιδίως καταθέσεις που θεωρούνται ύποπτης προέλευσης. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της νύφης του ταμία του κυβερνώντος κόμματος.

Ορισμένα ηγετικά στελέχη του PT αξίωσαν την παραίτηση του Βακάρι, όμως ο ίδιος και το κόμμα επέμειναν ότι είναι αθώος.

Η Ρουσέφ έχει αρνηθεί ότι ήταν ενήμερη για το κύκλωμα διαφθοράς στην Petrobras, παρότι το κύκλωμα αυτό δρούσε κυρίως όταν η ίδια ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Αλλά το σκάνδαλο έχει πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής της και προτροπές από στελέχη της αντιπολίτευσης να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής της.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αναφέρονται πλέον ανοικτά στο ενδεχόμενο να επιδιώξουν την αποπομπή της Ρουσέφ, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της αλλά και καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες την θεωρούν προσωπικά υπεύθυνη για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Πετρομπράς.

Το ποσοστό δημοτικότητας της προέδρου Ρουσέφ είναι ολοένα και χαμηλότερο στις δημοσκοπήσεις—πλέον βρίσκεται στο 13%.

Σχετικές ειδήσεις