ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να φέρεται σαν να είναι υπεράνω του νόμου

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να φέρεται σαν να είναι υπεράνω του νόμου

Η Παλαιστίνη καταγγέλλει το Ισραήλ και ζητά την αποφυλάκιση των κρατούμενων πολιτών της. Παράλληλα ζητάει εμπάργκο για τα ισραηλινά προϊόντα.«Πρέπει επιτέλους το Ισραήλ να σταματήσει να φέρεται σαν να είναι υπεράνω κάθε νόμου και να προχωρήσει σε αποφυλακίσεις άδικα κρατούμενων Παλαιστινίων κάθε ηλικίας». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο παλαιστίνιος υπουργός Issa Qaraqe ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα για να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την συνδρομή της στα δίκαια αιτήματα του παλαιστίνιου λαού.

της Μαρίας Γιαχνάκη

Οι υπουργοί Issa Qaraqe, Qadoura Fares, ο πρύτανης των Αράβων πρεσβευτών Tareq Saadi και o πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης Marwan Toubasi ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην αιμοβόρα πολιτική του Ισραήλ με αφορμή την εθνική ημέρα για τα δικαιώματα των φυλακισμένων στις Ισραηλινές φυλακές που έχει οριστεί ως η 17η Απριλίου.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν στην κοινή συνέντευξη τύπου στην παλαιστινιακή πρεσβεία, για τις φυλακίσεις ανηλίκων, ασθενών, γυναικών και γενικότερα απλών κατοίκων είναι συγκλονιστικά.
Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο επίσης, τα στοιχεία για τους φυλακισμένους που έχουν κακοποιηθεί στις φυλακές αλλά και που έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια μέσα στα κελιά των Ισραηλινών φυλακών.

Αίσθηση προκάλεσε η διαμαρτυρία των εκπροσώπων της παλαιστινιακής ηγεσίας ότι οι παλαιστίνιοι πολίτες είναι φυλακισμένοι δυο φορές , «μια φυλακίζονται στα ισραηλινά κελιά και μια είναι φυλακισμένοι στην ίδια τους την πατρίδα» είπαν χαρακτηριστικά.
Από το 2000 έχουν φυλακισθεί 23.000 Παλαιστίνιοι οι οποίοι βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση χωρίς δίκη. 300 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί στις φυλακές από βασανιστήρια κακουχίες κι έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πάνω από 10.000 ανήλικοι έχουν συλληφθεί από το 2000 και 30 φυλακισμένοι βρίσκονται στα κελιά τουλάχιστον 30 χρόνια χωρίς να δικασθούν. Στο ίδιο καθεστώς βρίσκεται και ο Marwan Marwouti μια ηγετική χαρισματική φυσιογνωμία που το Ισραήλ τον κρατά στην φυλακή αφού ήταν ο εν δυνάμει επόμενος Παλαιστίνιος ηγέτης.

Οι υπουργοί αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, για τους φυλακισμένους Παλαιστίνιους που είχε τονίσει ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η κηλίδα της ντροπής».

Συντάχθηκε μάλιστα διακήρυξη για την οποία συλλέγονται υπογραφές ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή και βιαιοπραγία ενώ τονίσθηκε με νόημα ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως σε όσα έχουν υποστεί οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Οι εκπρόσωποι της παλαιστινιακής ηγεσίας εξήγησαν ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των δημοκρατικών χωρών για το θέμα αυτό ώστε να υπάρξει μια παγκόσμια κραυγή για να σταματήσει αυτή η ρατσιστική σφαγή.

Την ίδια ώρα ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή από έλληνες βουλευτές οι οποίοι θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης για να διαπιστώσουν τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την παλαιστινιακή αποστολή ζητήθηκαν διευκρινήσεις γιατί οι αρμόδιοι του υπουργείου εξωτερικών της Ελλάδας δεν υπέγραψαν για το εμπάργκο των ισραηλινών προϊόντων στην Ελλάδα όπως έκαναν άλλες χώρες.
«Καμία χώρα που αγαπά την δημοκρατία και μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να εισάγει προϊόντα από χώρες που εγκληματούν όπως είναι το Ισραήλ».

Σχετικές ειδήσεις