ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι τζιχαντιστές δεν βρήκαν τίποτα σημαντικό να καταστρέψουν στην Παλμύρα

Συρία: Οι τζιχαντιστές δεν βρήκαν τίποτα σημαντικό να καταστρέψουν στην Παλμύρα

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ δεν βρήκαν κάτι σημαντικό στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλμύρας για να καταστρέψουν, δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Συρίας.

Σε δηλώσεις του ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΙΚ έχει υψώσει τη σημαία τους στην ακρόπολη των Μαμελούκων, του 13ου αιώνα, που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, «οι τζιχαντιστές που μπήκαν την Πέμπτη (21 Μαΐου) στο μουσείο έσπασαν γύψινα αντίγραφα που εικόνιζαν ανθρώπους πριν από 100.000 χρόνια».
Επέστρεψαν στο μουσείο την Παρασκευή 22 Μαΐου, αυτή τη φορά όμως όπως πρόσθεσε ο Αμπντελκαρίμ, «έκλεισαν τις πόρτες και έβαλαν μπροστά φρουρούς».

Διευκρίνισε ότι έχει λάβει αυτές τις πληροφορίες από κατοίκους της Παλμύρας.

Ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι «μέσα στο μουσείο δεν είχε απομείνει σχεδόν τίποτα».
Το κτίριο του μουσείο βρίσκεται στην πόλη, μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο.

«Σταδιακά στέλναμε τις αρχαιότητες στη Δαμασκό όμως υπάρχουν τεράστια αντικείμενα, όπως σαρκοφάγοι (στην είσοδο του μουσείου) που ζυγίζουν 3-4 τόνους και δεν μπορούσαμε να τα μετακινήσουμε. Αυτό μας ανησυχεί», πρόσθεσε.

Ο Αμπντελκαρίμ εξέφρασε την ελπίδα "να μην επαναληφθούν οι καταστροφές που διέπραξαν" οι τζιχαντιστές σε αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ.

«Θα αναζητήσουμε μέτρα για να τους εμποδίσουμε (σ.σ. τους τζιχαντιστές) να καταστρέψουν τη συριακή πολιτιστική κληρονομιά».

Σχετικές ειδήσεις