ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση ΗΠΑ για τη διάσωση των μεταναστών στη νοτιοανατολική Ασία

Έκκληση ΗΠΑ για τη διάσωση των μεταναστών στη νοτιοανατολική Ασία

Επείγουσα έκκληση για τη διάσωση των περίπου 2.600 μεταναστών που επιβαίνουν υπό άθλιες συνθήκες σε πλοία στην θάλασσα στην νοτιοανατολική Ασία απηύθυναν οι ΗΠΑ.

«Οφείλουμε επειγόντως να σώσουμε τους ανθρώπους αυτούς», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν Ρίτσαρντ, η οποία μετέβη στην Μπανγκόκ για να μετάσχει στην διακυβερνητική σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Χιλιάδες μετανάστες έχουν εγκαταλειφθεί σε υπερφορτωμένα πλοία στην θάλασσα μετά τα μέτρα καταστολής που έλαβαν οι αρχές της Ταϊλάνδης εναντίον των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές πτήσεις από το έδαφός της για τον εντοπισμό των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες.

Παράλληλα η Κουάλα Λουμπούρ κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης και της Μιανμάρ να πραγματοποιήσουν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην νοτιοανατολική Ασία.

«Η Μαλαισία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει» την σύνοδο αυτή, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Μαλαισίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Στην ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί αυτή η σύνοδος κορυφής, ο ίδιος απάντησε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να διοργανωθεί και δεν γνωρίζουμε ακόμη»

Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και την Μιανμάρ έχουν αποβιβαστεί στην Ινδονησία και την Μαλαισία από τότε που η Ταϊλάνδη έλαβε τα μέτρα καταστολής των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις περίπου 2.600 πρόσφυγες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό άθλιες συνθήκες σε πλοία ανοιχτά της θάλασσας.

Σχετικές ειδήσεις