ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Πέθανε ο βασικός ύποπτος της σφαγής 58 πολιτών

Φιλιππίνες: Πέθανε ο βασικός ύποπτος της σφαγής 58 πολιτών

Την τελευταία του πνοή άφησε ο βασικός ύποπτος στη δίκη για τη μαζική δολοφονία μιας αντίπαλης οικογένειας και δημοσιογράφων, το 2009, στα νότια των Φιλιππίνων.

Ο Αντάλ Αμπατουάν ο νεώτερος, πατριάρχης μιας πολιτικής φατρίας, πέθανε στο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Νεφρού, όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη την περασμένη Δευτέρα (13/7). «Κάποια μέλη της οικογένειας βρέθηκαν στο πλευρό του», δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο δικηγόρος του, Φέρντιναντ Τοπάκιο.

Ο 74χρονος πρώην κυβερνήτης επί 10 χρόνια της επαρχίας Μαγκιντανάο στο νησί Μιντανάο, θα ταφεί το Σάββατο, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση, ενημέρωσε ο Τοπάκιο.

Η Μαγιάν Σινσουάτ, συγγενής του Αμπατουάν, επιβεβαίωσε επίσης το θάνατο του.

Ο Αμπατουάν, οι τρεις γιοι του, ένας αδερφός του και οπαδοί του, ανάμεσα τους και αστυνομικοί, δικάζονταν από το 2010 για τη δολοφονία 58 ανθρώπων, περιλαμβανομένων και δεκάδων τοπικών δημοσιογράφων, οι οποίοι θάφτηκαν σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο Μαγκιντανάο.

Συνολικά 198 ύποπτοι έχουν αναγνωριστεί, αλλά μόνο οι 120 εξ αυτών έχουν συλληφθεί. Ένας, πάντως, από τους γιους, ο Σάτζιντ, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση νωρίτερα φέτος, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ήταν αδύναμα.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει χαρακτηρίσει τις μαζικές δολοφονίες ως το πιο θανατηφόρο γεγονός για δημοσιογράφους στην ιστορία. Ακόμα και πριν τη σφαγή, η CPJ είχε χαρακτηρίσει τις Φιλιππίνες τη δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα για δημοσιογράφους, μετά το Ιράκ.

Τα αρχεία του δικαστηρίου αποκάλυψαν πως το Νοέμβριο του 2009, η φατρία του Αμπατουάν σταμάτησε μια αντίπαλη φατρία σε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου, καθώς τα μέλη της τελευταίας πήγαιναν να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις τοπικές εκλογές στην επαρχία Μαγκιντανάο.

Οδήγησαν 58 ανθρώπους σε ένα κοντινό λόφο, όπου τους πυροβόλησαν πριν θάψουν στο σημείο τόσο τα πτώματα τους, όσο και τα οχήματα τους σε μαζικούς τάφους που έσκαψαν με εκσκαφέα. Η άφιξη στρατιωτών τούς εμπόδισε ωστόσο να ολοκληρώσουν την ταφή των πτωμάτων και να συγκαλύψουν το έγκλημά τους.

Δεν υπήρξε κάποιος σχολιασμός από τον αντίπαλο του, δύο φορές κυβερνήτη Ισμαήλ Μανγκουνταντάτου, η σύζυγος, η αδερφή και η θεία του οποίου ήταν ανάμεσα στα θύματα των αποτρόπαιων δολοφονιών.

«Εύχομαι πως μπόρεσε να βρει συγχώρεση στο κρεβάτι του θανάτου», δήλωσε η Ρεινάφε Μομάϊ, κόρη ενός φωτορεπόρτερ, η οποία ήταν ανάμεσα στους 32 δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν, προσθέτοντας:

«Έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα του. Λυπάμαι την οικογένεια του για την απώλεια του. Δεν είμαι χαρούμενη που πέθανε».

Σχετικές ειδήσεις