ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Γίνεται παζάρι με τους πρόσφυγες – Να ανοίξει τα μάτια της η ΕΕ

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Γίνεται παζάρι με τους πρόσφυγες – Να ανοίξει τα μάτια της η ΕΕ

Να «ανοίξει τα μάτια της» κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στο ζήτημα των προσφύγων.

Προσερχόμενος σε Σύνοδο στο Λουξεμβούργο, ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας ανέφερε ότι «Η μεταφορά με λεωφορεία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από την Ουγγαρία στην μεθόριό της με την Αυστρία δείχνει σε ποιο βαθμό γίνεται ένα παζάρι στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή».

«Μολονότι, δόξα σοι ο Θεός, το πρόβλημα μπόρεσε να επιλυθεί με ανθρώπινο τρόπο χθες το βράδυ, θα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας όσον αφορά το βαθμό στον οποίο γίνεται ένα παζάρι στην Ευρώπη αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και εξέφρασε την ελπίδα ότι από αυτές τις εικόνες θα αφυπνιστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Κουρτς συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον ομόλογό του των Σκοπίων, από όπου διέρχονται οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα και θέλουν να ταξιδέψουν στη βόρεια Ευρώπη.

«Αυτοί που πιστεύουν ότι αρκεί να περιμένουμε για να ρυθμιστεί το πρόβλημα αυτό κάνουν λάθος. Επίσης αυτοί που πιστεύουν ότι ο χειμώνας θα ρυθμίσει το πρόβλημα επειδή θα μειώσει τον αριθμό (των μεταναστών) έχουν ίσως δίκιο όσον αφορά την διαδρομή της Μεσογείου προς την Ιταλία, αλλά όχι την διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων», κατέληξε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Η Αυστρία άρχισε σήμερα, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία, η οποία αποφάσισε να τους μεταφέρει με λεωφορεία προς τα αυστριακά σύνορα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι υπολογίζει πως θα ανέλθουν σε περίπου 10.000 οι πρόσφυγες που θα φτάσουν το Σάββατο στην αυστριακή μεθόριο με λεωφορεία από την Ουγγαρία.

Ένα μέρος των προσφύγων θα συνεχίσει το ταξίδι του προς την Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναπροωθεί τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες από τις οποίες εισήλθαν στην ΕΕ, όπως προβλέπει η συνθήκη του Δουβλίνου.

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Αιχμές για τη στάση της Γερμανίας

Έμμεσα βέλη προς την Γερμανία έριξε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Πέτερ Σιγιάρτο, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην ΕΕ και σε «ανεύθυνες» χώρες.

«Αυτό που συνέβη στην Ουγγαρία κατά την διάρκεια της νύχτας που πέρασε είναι η συνέπεια, μάλλον η αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και στη συνέχεια μιας σειράς από ανεύθυνες δηλώσεις ορισμένων ευρωπαίων πολιτικών ηγετών», υπογράμμισε ο κ.
Σιγιάρτο.

«Όλος ο κόσμος άκουσε τις δηλώσεις (σ.σ στη Γερμανία), σύμφωνα με τις οποίες θα γίνονται διαδικασίες για το άσυλο στη χώρα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από που περνούν οι μετανάστες. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί εσφαλμένα από τους μετανάστες και τους διακινητές και να προκαλέσει στη συνέχεια αυτού του είδους την κατάσταση», πρόσθεσε.

Πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντιτάσσονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προτείνει την προσεχή εβδομάδα την ανακατανομή στους κόλπους των 28 κρατών μελών της ΕΕ 120.000 προσφύγων προκειμένου να ανακουφιστούν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ διερωτήθηκε: «Πώς μπορούμε να μιλάμε για ποσοστώσεις όταν υπάρχουν αυτές οι τεράστιες προσφυγικές ροές;».

«Δεν ξέρουμε τους πραγματικούς τους αριθμούς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «μόλις μάθουν για την ανακατανομή τους μεταξύ των χωρών μελών, αυτό θα τους φανεί σαφώς σαν μια πρόσκληση».

Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς επανέλαβε σήμερα ότι η υποδοχή 2.000 προσφύγων στη χώρα της αρκεί, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δυνατότητες της χώρας της.

Μιλώντας έπειτα από έκτακτη σύνοδο που έγινε για την προσφυγική κρίση, η Κόπατς σημείωσε: «Ο αριθμός των 2.000 μπορεί να θεωρηθεί αρκετός. Είμαστε έτοιμοι να φροντίσουμε μια τέτοια ομάδα».

Τον Ιούλιο, η Πολωνία συμφώνησε να δεχθεί 2.000 μετανάστες από την Συρία και τη βόρεια Αφρική έως το 2017.

Πηγή φωτογραφίας: theguardian.com

Σχετικές ειδήσεις