ΚΟΣΜΟΣ

Ο καταζητούμενος βαρόνος των ναρκωτικών Γκουσμάν ενδέχεται να βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα

Ο καταζητούμενος βαρόνος των ναρκωτικών Γκουσμάν ενδέχεται να βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε σε έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο οποίος συνδέεται με τον Χεσούς Αλφρέδο Γκουσμάν Σαλασάρ, τον γιο του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» («Κοντούλη») Γκουσμάν, υποδεικνύει πως το αφεντικό του καρτέλ της Σιναλόα ίσως βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα.

Η φωτογραφία απεικονίζει τον Αλφρέδο Γκουσμάν καθισμένο σε ένα τραπέζι μαζί με άλλους δύο άνδρες, ο ένας από τους οποίους θα μπορούσε να είναι ο «Ελ Τσάπο», αν και είναι δύσκολο να πει κανείς, διότι το πρόσωπό του έχει επικαλυφθεί από άλλες εικόνες.

Η φωτογραφία έχει ημερομηνία 26η Αυγούστου και ο γεωεντοπισμός του Twitter δείχνει ότι έχει τραβηχτεί στην Κόστα Ρίκα. Η λεζάντα, στα ισπανικά, λέει «τον Αύγουστο εδώ, ξέρεις ήδη ποιος».

Η αυθεντικότητα της φωτογραφίας δεν έχει επαληθευτεί. Η αστυνομία της Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για την υπόθεση.

Ο Γκουσμάν είχε μεταχθεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο τον Φεβρουάριο του 2014. Την 11η Ιουλίου όμως απέδρασε χάρη σε μια υπόγεια στοά που οδηγούσε από το ντους του κελιού του σε ένα οίκημα υπό ανέγερση, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από τη φυλακή.

Η Ιντερπόλ έχει εκδώσει κόκκινη ειδοποίηση για τον εντοπισμό του.

Η κυβέρνηση του Μεξικού προτίθεται να καταβάλει 60 εκατομμύρια πέσος (4 εκατ. δολάρια) για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό του Χοακίν Γκουσμάν.

Η πρόσφατη απόδραση του Γκουσμάν δεν ήταν η πρώτη. Το 2001 είχε αποδράσει από άλλη μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, στην πολιτεία Χαλίσκο του Μεξικού, μέσα σε ένα καροτσάκι με άπλυτα.

Το καρτέλ της Σιναλόα, του οποίου ηγείται ο Γκουσμάν, εισάγει ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης που διακινούνται παράνομα στους δρόμους των ΗΠΑ. Η εγκληματική αυτοκρατορία του Γκουσμάν του έχει επιτρέψει να αποκτήσει αμύθητη περιουσία, η οποία υπολογιζόταν ότι ανερχόταν σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2009.

Το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes είχε συμπεριλάβει τον Γκουσμάν στον κατάλογο των ισχυρότερων ανθρώπων στον κόσμο τον οποίο καταρτίζει το 2009, το 2010 και το 2011.

Σχετικές ειδήσεις