ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρές συγκρούσεις στην Μπουρκίνα Φάσο μετά το πραξικόπημα

Αιματηρές συγκρούσεις στην Μπουρκίνα Φάσο μετά το πραξικόπημα

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 60 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σήμερα στην Ουαγκαντούγκου, την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, όταν διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον μεταβατικό πρόεδρο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι στρατιώτες πυροβολούσαν προειδοποιητικά για να διαλύσουν το πλήθος που κατέκλυζε τους δρόμους. Οι συγκεντρωμένοι απαντούσαν εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, υποστήριξε νωρίτερα ότι πίσω από το πραξικόπημά του δεν κρύβεται ο πρώην πρόεδρος Μπλεζ Κομπαορέ. "Δεν είχα καμία επαφή μαζί του, ούτε πριν, ούτε μετά (την ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης). Δεν μου τηλεφώνησε, δεν του τηλεφώνησα ούτε κι εγώ", διαβεβαίωσε ο Ντιεντερέ, παλαιότερα αρχηγός της προσωπικής φρουράς του Κομπαορέ, ο οποίος ανατράπηκε την 31η

Οκτωβρίου 2014, μετά από 27 χρόνια στην εξουσία.

Ο Ντιεντερέ δήλωσε επίσης, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24, ότι οι πραξικοπηματίες έχουν τη στήριξη του στρατού της χώρας. Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα —που καταδίκασε ομόφωνα την ενέργειά του— να "κατανοήσει το νόημα" της πράξης του. "Δεν είμαστε εδώ για να καταχραστούμε την εξουσία. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα την παραδώσουμε" υποστήριξε, υποσχόμενος τη διεξαγωγή "δημοκρατικών εκλογών".

Οι βουλευτικές εκλογές στην Μπουρκίνα Φάσο ήταν προγραμματισμένες για την 11η Οκτωβρίου, όμως θεωρείται πλέον απίθανο να πραγματοποιηθούν. Όταν ρωτήθηκε για το πότε πιστεύει ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές ο στρατηγός απάντησε ότι δεν μπορεί να καθορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. "Θα συναντηθούμε με τους πολιτικούς για να συζητήσουμε το θέμα", είπε.