ΚΟΣΜΟΣ

Να ανοίξουν τα σύνορα ζήτησαν 2.000 μετανάστες στο Καλαί

Να ανοίξουν τα σύνορα ζήτησαν 2.000 μετανάστες στο Καλαί

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες με την υποστήριξη ακτιβιστών, ανάμεσά τους Βρετανοί, διαδήλωσαν σήμερα στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, προκειμένου να ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μια «πιο αξιοπρεπή πολιτική» για τους πρόσφυγες.

Αφού συγκεντρώθηκαν μπροστά από το επίσημο κέντρο υποδοχής, οι μετανάστες εκφώνησαν ομιλίες μιλώντας στη μητρική τους γλώσσα σε έναν καταυλισμό όπου διαμένουν σχεδόν 3000 πρόσφυγες.

Ζήτησαν από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την Ευρωπαϊκή Ένωση να «ανοίξουν τα σύνορά τους».

Οι διαδηλωτές, τουλάχιστον 2.000 σύμφωνα με τη νομαρχία και 3.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, κρατούσαν πλακάτ όπου κατηγορούσαν την Ευρώπη ότι βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού που η ίδια έχει επινοήσει» ή καταδικάζοντας μια «Ευρώπη με συρματοπλέγματα» κατευθύνθηκαν αργότερα προς το λιμάνι του Καλαί.

Εκεί κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 10 προσφύγων που έχουν χάσει την ζωή τους από τα τέλη Ιουνίου, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στη Βρετανία. Ο τελευταίος εξ αυτών σκοτώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στη σήραγγα της Μάγχης.

Η διαδήλωση οργανώθηκε μετά το κάλεσμα πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων ανάμεσά τους οι Γιατροί του Κόσμου.

Σχετικές ειδήσεις