ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εγκατέλειψαν την Κουντούζ τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Αφγανιστάν: Εγκατέλειψαν την Κουντούζ τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρούσαν στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Κουντούζ αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και πλέον βρίσκονται σε διαδικασία αποτίμησης των αναγκών του πληθυσμού μετά την επίθεση εναντίον του νοσοκομείου των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), όπως έγινε γνωστό από τον ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχουν πλέον ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Κουντούζ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) από τη Γενεύη.

«Οι περισσότερες αγορές είναι κλειστές. Χιλιάδες άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στο εσωτερικό της Κουντούζ δεν είναι γνωστές εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης», πρόσθεσε.

Ο Λέρκε εξήγησε ότι κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), διαθέτουν αποθέματα στην περιοχή, τα οποία σκοπεύουν να μοιράσουν «σποραδικά» εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στην περιοχή.

Στο μεταξύ, μαχητές Ταλιμπάν που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων που προσπαθούν να διώξουν τους αντάρτες από την Κουντούζ, περισσότερο από μία εβδομάδα αφού την κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα.

Υιοθετώντας νέες τακτικές οι Ταλιμπάν πυροβολούν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας σε σημεία ελέγχου και στη συνέχεια εξαφανίζονται σε κατοικημένες περιοχές, αντί να εμπλακούν σε μάχες, δήλωσε ο Χαμντουλά Ντανίσι, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της πόλης αυτής του βόρειου Αφγανιστάν.

Εξάλλου, συνεχίζονται και σήμερα (06/10) οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων, εννέα ημέρες μετά την επέμβαση του στρατού για την ανακατάληψη της Κουντούζ.

Σχετικές ειδήσεις