ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν στο Αιγαίο

Μέρκελ: Οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν στο Αιγαίο

Η επίλυση της προσφυγικής κρίσης θα αντιμετωπιστεί μόνο αν επιλυθούν τα αίτιά της στις χώρες προέλευσης δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild.Aναφερόμενη στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Μέρκελ είπε ότι οι «διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν», χωρίς όμως να εστιάσει στην απροθυμία των τουρκικών Αρχών να ελέγξουν την κατάσταση στα παράλια της Τουρκίας.

Αντιθέτως δήλωσε ότι «Εκεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, τη Frontex, και να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους να συνεργαστούν καλύτερα. Ακόμη η κατασκευή μεγάλων κέντρων υποδοχής, των λεγόμενων hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να βάλει σε τάξη την κατάσταση».

Στο άλλο μέτωπο αυτό της Λιβύης σημείωσε πως «Στη Λιβύη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποτελεσματικό κράτος, εκεί οι συμμορίες των διακινητών δρουν πολύ εύκολα. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν και πάλι κρατικοί θεσμοί (στη Λιβύη) με τους οποίους θα μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές».

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους του Βερολίνου. «Γίνεται μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών. Όμως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και πέρα από την Ευρώπη. Οι αιτίες της μετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνολική προσπάθεια», επεσήμανε η Μέρκελ.

Παρόλα αυτά η ίδια σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. «Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο», είπε στη Bild.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε μάλιστα την ιδέα να κλείσουν τα σύνορα της χώρας, κάτι που επιθυμεί η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βαυαρία, το οποίο εδώ και καιρό επιτίθεται στη Μέρκελ για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Εξάλλου η καγκελάριος ζήτησε για μια ακόμη φορά από την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη και δεσμεύθηκε να επιταχύνει την κατασκευή καταλυμάτων ώστε να βελτιωθεί η υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να επιταχύνει τις απελάσεις όσων μεταναστών δεν έχουν «καμία προοπτική να μπορούν να μείνουν» στη Γερμανία.
Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι μουσουλμάνοι, η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα δεν απειλείται από το ισλάμ. «Στη Γερμανία είναι και θα παραμείνει συνταγματικά κατοχυρωμένη η σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας», υπογράμμισε.

«Ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη ημέρα στους ανθρώπους που έρχονται εδώ: εδώ ισχύουν οι κανόνες και οι νόμοι της συνύπαρξης, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσει να είναι η Γερμανία να γίνει μια χώρα ασύλου για αυτούς», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις