ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι πρώτες αντιδράσεις με την εκλογή του Ερντογάν

Τουρκία: Οι πρώτες αντιδράσεις με την εκλογή του Ερντογάν

Οι αντιδράσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε τη νίκη στον Ερντογάν και στο κόμμα που ηγείται ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν ήδη ξεκινήσει..

Αποστολή Τουρκία Μαρία Γιαχνάκη

Μετά την δήλωση Νταβούτογλου για τη νίκη που περίμεναν να τους δικαιώσει και τους δικαίωσε όπως είπε οι Κούρδοι ξέσπασαν. «Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε σε υποστηρικτές του κόμματός του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του στο Ικόνιο ενώ καταχειροκροτήθηκε, και συνέχισε «θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιων σας για μία ακόμη φορά το 2019» δήλωσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με ένα πλατύ χαμόγελο.

Την ίδια ώρα όπως ήταν αναμενόμενο επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που αφήνει έξω το φιλοκουρδικό κόμμα από την εθνοσυνέλευση ,οι υποστηρικτές το HDP αντέδρασαν αφήνοντας αιχμές στις διαδηλώσεις του ότι το αποτέλεσμα είναι νοθευμένο. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους .

Διαδηλωτές μάλιστα πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών , κλείνοντας το κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και συνεχίζουν να ενισχύονται αφού θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι οι αντιδράσεις θα ενταθούν.
Πολλά ερωτηματικά μάλιστα έχουν εκφρασθεί για την ανεξήγητη πτώση του κουρδικού κόμματος σε περιοχές που οιψηφοφόροι ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους Κούρδοι.