ΚΟΣΜΟΣ

Ο πάπας Φραγκίσκος πήρε θέση για το σκάνδαλο Vatileaks 2

Ο πάπας Φραγκίσκος πήρε θέση για το σκάνδαλο Vatileaks 2

Έστω και έμμεσα, ο πάπας Φραγκίσκος πήρε σήμερα (08/11) θέση για το σκάνδαλο Vatileaks 2, μιλώντας στους πιστούς στο τέλος της λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

«Η κλοπή είναι αδίκημα», δήλωσε ο ποντίφικας, προσθέτοντας ότι «η διοχέτευση απόρρητων ντοκουμέντων ήταν λάθος. Μια καταδικαστέα πράξη η οποία δεν βοηθά».

Η δήλωση του πάπα αφορά, προφανώς, την έκδοση των δύο βιβλίων «Via Crucis», του δημοσιογράφου Τζανλουίτζι Νούτσι και «Avarizia», του Εμιλιάνο Φιτιπάλντι, στα οποία αποκαλύπτεται το περιεχόμενο απόρρητων συνεδριάσεων του ποντίφικα με καρδινάλιους και σειρά στοιχείων οικονομικής κακοδιαχείρισης στο Βατικανό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αγία Έδρα, συνελήφθησαν ο Ισπανός υψηλόβαθμος κληρικός Λούθιο Βαλέχιο Μπάλντα και η στενή του συνεργάτης, η Ιταλομαροκινή, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Φραντσέσκα Ιμακολάτα Τσαουκί. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να κατηγορούνται, ακριβώς, για παράδοση σε τρίτους, εκτός Βατικανού, απόρρητων ντοκουμέντων που σχετίζονται με οικονομικές ατασθαλίες και σπατάλη χρημάτων.

Χθες βράδυ, εξάλλου, παραιτήθηκε των καθηκόντων του ο δημοσιογράφος Μάριο Μπενότι, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργασθεί στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, και στην συνέχεια είχε αναλάβει καθήκοντα υπεύθυνου της ιδιαίτερης γραμματείας του Ιταλού υφυπουργού παρά τη προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Ιλ Μεσατζέρο και Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο Μπενότσι φέρεται να ενέχεται σε έρευνα της εισαγγελίας της πόλης Τέρνι της κεντρικής Ιταλίας, για υπόθεση που σχετίζεται με την υπεξαίρεση απόρρητων ντοκουμέντων από το παπικό κρατίδιο.

«Ουδείς μου απέστειλε κλήση σε απολογία και δεν έχω καμία σχέση με την όλη υπόθεση. Θέλησα να παυθώ, με δική μου πρωτοβουλία, των καθηκόντων μου για να υπερασπισθώ τον εαυτό μου με τον πιο κατάλληλο τρόπο», δήλωσε ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Σχετικές ειδήσεις