ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Οικονομική βοήθεια της ΕΕ στις κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών

Σύνοδος Κορυφής: Οικονομική βοήθεια της ΕΕ στις κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει στις κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών ένα φάσμα οικονομικής βοήθειας, καθώς και διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, σε αντάλλαγμα για τη συμβολή τους στον περιορισμό της ροής μεταναστών προς κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένου του επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, ένα έγγραφο 17 σελίδων, στο οποίο αναμενόταν να συμφωνήσουν οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ και της Αφρικής στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στην Μάλτα και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ενεργοποιούνται δεκάδες πρωτοβουλίες για μια συνεργασία – όπως την χαρακτηρίζουν οι ηγέτες – για την αντιμετώπιση της φτώχιας και της έλλειψης ασφάλειας που εξωθούν τους πολίτες αφρικανικών χωρών προς βορρά και για την διασφάλιση ενός ασφαλούς ταξιδιού για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε κίνηση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι το σχέδιο δράσης οριστικοποιήθηκε σήμερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες.

Παράλληλα με την δέσμευση να συναφθούν περισσότερες συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και αφρικανικών κρατών για την διεύρυνση και επιτάχυνση του επαναπατρισμού παράνομων αφρικανών μεταναστών από την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσφέρουν στις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών που επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων για όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όπως και στη χορήγηση επαγγελματικής βίζας.

Ο αριθμός των αφρικανών φοιτητών και των καθηγητών πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής της ΕΕ θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο, συγκριτικά με τα επίπεδα που βρισκόταν το 2014.

Το σχέδιο επίσης δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αφρικανικές κυβερνήσεις ότι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών ενδεχομένως να επιφέρει μείωση των εμβασμάτων από αφρικανούς που ζουν στην Ευρώπη προς τις οικογένειες τους στις πατρίδες τους.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι τα εμβάσματα αυτά τονώνουν την οικονομία των αφρικανικών χωρών, καθώς το ποσό που στέλνουν είναι διπλάσιο από αυτό της κρατικής οικονομικής βοήθειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες για το ότι οι αφρικανοί που ζουν στην ΕΕ χρεώνονται υπέρογκες προμήθειες για να στείλουν χρήματα στις πατρίδες τους – στις περισσότερες περιπτώσεις το 10% ή περισσότερο – το σχέδιο υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να περικόψουν τις προμήθειες κάτω από το 3% σταδιακά έως το 2030 και να ενθαρρύνουν μια σημαντική μείωση στα έξοδα μεταφοράς τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις