ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: «Είμαστε κλειστά. Να είστε ασφαλείς»! (photos)

Βρυξέλλες: «Είμαστε κλειστά. Να είστε ασφαλείς»! (photos)

Μετά την ανακοίνωση των αρχών του Βελγίου για αύξηση της τρομοκρατικής απειλής στο ανώτατο επίπεδο και τις δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ για «κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης και όπλα και εκρηκτικά», όπως συνέβη με το Παρίσι, η πόλη έχει κυριολεκτικά νεκρώσει.

Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΧΕΙ ΝΕΚΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Το πράσινο φως για να σταματήσει το Μετρό και να περιοριστούν δρομολόγια λεωφορείων και τραμ, να κλείσουν εμπορικά κέντρα και να απαγορευθούν ακόμη και εκδηλώσεις, δόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ειδικά η εντολή για το Μετρό αναφέρει πως η απαγόρευση των δρομολογίων έχει ισχύ μέχρι και την Κυριακή (22/11/2015).

Μέχρι αυτήν την ώρα ο στρατός παραμένει στους δρόμους της Βελγικής πρωτεύουσας. Οι αστυνομικές αρχές των Βρυξελλών επιμένουν σε ενδεχόμενο κίνδυνο «άμεσης απειλής», ωστόσο καθησυχάζουν τους πολίτες υποστηρίζοντας πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Να επισημάνουμε πως το επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων (OCAM) αυξήθηκε από το «3» στον βαθμό «4» για τις Βρυξέλλες, στη μία τα ξημερώματα του Σαββάτου. Για τα προάστεια των Βρυξελλών παραμένει σε ισχύ το επίπεδο «3».

Οι Βρυξέλλες φοβούνται έντονα μία τρομοκρατική επίθεση, όπως στο Παρίσι. Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός πως ο βασικός ύποπτος για το μακελειό στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ είναι ακόμη καταζητούμενος και οι εκτιμήσεις των αρχών αναφέρουν πως έχει βρει καταφύγιο στο Βέλγιο.

Η κατάσταση αναμένεται να επανεξεταστεί σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το απόγευμα της Κυριακής (22/11/2015).

Οπως μεταδίδει το BBC, στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, Gare du Midi , οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι εξονυχιστικοί. Ενοπλοι άνδρες ελέγχουν ακόμη και τις τσάντες όσων επιβατών θεωρούν ύποπτους. Μάλιστα, νωρίς σήμερα το πρωϊ υπήρχε και η σύσταση από τον Δήμαρχο της πόλης, οι πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν με σακ βουαγιάζ και σακίδια πλάτης.

«Είμαστε κλειστά. Να είστε ασφαλείς», αναφέρει μία ταμπέλα ενός κλειστού καταστήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό. Πάντως, δεν είναι όλα τα καταστήματα της πόλης κλειστά. Κυρίως τα μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα έχουν σβήσει τα φώτα.

Οι πολίτες των Βρυξελλών ανησυχούν παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως όλα είναι «υπό έλεγχο». Κάτι που επανέλαβε και νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ian Jambon.

Η σύσταση, μέχρι νεωτέρας, είναι να μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, να αποφεύγουν σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμιο (είναι ανοιχτό).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σχετικές ειδήσεις