Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ταϋλάνδη

Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα, η έως πρότινος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είναι επισήμως η νικήτρια των χθεσινών εκλογών στην Ταϊλάνδη αφού συγκέντρωσε την...

Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα, η έως πρότινος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είναι επισήμως η νικήτρια των χθεσινών εκλογών στην Ταϊλάνδη αφού συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.


Η νέα πρωθυπουργός είναι η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα που είχε ανατραπεί με πραξικόπημα το 2006 και παραμένει έως σήμερα εξόριστος.


Το Πουέα Τάι, το λεγόμενο κόμμα για τους Ταϊλανδούς, του οποίου ηγείται πλέον η 44χρονη Γίνγκλουκ Σιναουάτρα κέρδισε 265 έδρες από τις 500 του κοινοβουλίου στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων. Έτσι θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία υποσκελίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα, που κατέλαβε 159 έδρες.

Επίσης σήμερα η Σιναουάτρα ανακοίνωσε το σχηματισμό ενός πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα της, το Πούα Τάι, ο οποίος θα ελέγχει περίπου το 60% του κοινοβουλίου.

"Πέντε κόμματα συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για να κυβερνήσουν τη χώρα και να λύσουν τα προβλήματα του λαού", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Γινγκλάκ.


Ο Αμπίσιτ είχε παραδεχθεί την ήττα του από χθες και πριν από την δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων. «Το αποτέλεσμα είναι σαφές: το Πουέα Τάι κέρδισε τις εκλογές και οι Δημοκράτες έχασαν», δήλωσε, ενώ σήμερα ο Αμπίσιτ Βετζατζίβα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.


Την ίδια ώρα ο στρατός της Ταϊλάνδης, δια μέσου του απερχόμενου υπουργού Άμυνας, Πραουίτ Ουόνγκσουον, αποδέχθηκε τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις πολιτικές εξελίξεις.


Η 44χρονη Σιναουάτρα είναι η πρώτη γυναίκα που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση στην ιστορία της Ταϊλάνδης. "Ο λαός μου έδωσε μια ευκαιρία, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για το λαό» δήλωσε η Σιναουάτρα.