ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της

Ομπάμα: Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απέφυγε να κάνει αναφορά στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αποδίδοντας εμμέσως ευθύνες στη Ρωσία.

«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί σοβαρή απειλή για όλους μας, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρέπει να καταστραφεί και θα το κάνουμε μαζί» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι ΗΠΑ και Γαλλία θα αποδώσουν δικαιοσύνη στους τρομοκράτες.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο κ. Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ρωσικές επιθέσεις υποδαυλίζουν την ένταση υπέρ του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τα πλήγματα κατά της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» δίνουν στήριξη στο καθεστώς Άσαντ, αποφεύγοντας να πάρει θέση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16, «δείχνοντας» όμως ευθύνη της Μόσχας για την επιλογή των στόχων.

Πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση

«Προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλιμάκωση» τόνισε ο Ομπάμα, με τον Γάλλο πρόεδρο να επισημαίνει, «πρέπει να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής».

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα θα συνομιλήσει με τον Ερντογάν

Ο Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποίησε σήμερα ότι θα συζητήσει σχετικά με την συντριβή του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 στη Συρία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

«Ακόμη συγκεντρώνουμε στοιχεία για το τι συνέβη», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Αναμένω ότι θα έχω επαφές άμεσα με τον πρόεδρο [της Τουρκίας] Ερντογάν μέσα στις προσεχείς ημέρες», πρόσθεσε.

Η Γαλλία δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επιπλέον ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετακίνηση των εξτρεμιστών προς την Ευρώπη.

Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Γαλλία δεν θα επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις στο πεδίο» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θα πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν συντομότερα», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο.

Ομπάμα για Γαλλία

«Αγαπάμε τους Γάλλους» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα και υπενθύμισε ότι το Παρίσι είναι παραδοσιακά ο «παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής» αναφερόμενος τόσο στην Αμερικανική Επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου οι Γάλλοι προσέφεραν υποστήριξη όσο και στο ότι η Γαλλία έσπευσε στο πλευρό των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 με το πασίγνωστο σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμερικανοί».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε επιπλέον ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν «να τους τρομοκρατήσει» οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή στον απόηχο της ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς υπηκόους για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος Ομπάμα προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μοιράζεται και να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με τους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων.

Ένδεκα ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι «ενωμένες» και «αλληλέγγυες» στη μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις