ΚΟΣΜΟΣ

«Αντίποινα για την καταστροφή των πετρελαιοφόρων η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία»

«Αντίποινα για την καταστροφή των πετρελαιοφόρων η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία»

Τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος ως απάντηση στην καταστροφή εκατοντάδων πετρελαιοφόρων τα οποία έστελναν οι τρομοκράτες της ομάδας «Ισλαμικό Κράτος» από τη Συρία στην Τουρκία, υποστήριξε ο Σύριος Υπουργός Πληροφοριών Ομράν Αζ-Ζούμπι, σημειώνοντας ότι όλο το πετρέλαιο αγοράζει η πετρελαϊκή εταιρία του γιου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν.

«Όλο το πετρέλαιο προμηθευόταν στην εταιρία η οποία ανήκει στο γιο του Ρετζέπ Ερντογάν. Για αυτό το λόγο η Τουρκία άρχισε να εκνευρίζεται, όταν η Ρωσία άρχισε να χτυπά τις υποδομές του ΙΚ κι κατέστρεψε πάνω από 500 φορτηγά με πετρέλαιο. Όλα αυτά επηρέασαν τα νεύρα του Ερντογάν και της εταιρίας του. Εξάγουν όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και το σιτάρι και τις ιστορικές αξίες», δήλωσε ο Υπουργός στο πρακτορείο RIA NOVOSTI.

Μιλώντας για την εκδοχή της Άγκυρας, ότι κατέρριψε το SU-24 λόγω της παράβασης του εναέριου χώρου της χώρας, ο Αζ-Ζούμπι ήταν σαφής: «Το γεγονός της επίθεσης του αεροσκάφους στο συριακό εναέριο χώρο χωρίς προειδοποίηση, όπως ανέφερε ο επιζών ρώσος πιλότος, για άλλη μία φορά επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία ψεύδεται. Πρώτα είπαν ότι έστειλαν 10 προειδοποιήσεις, μετά ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από το έδαφος της Τουρκίας 17 δευτερόλεπτα. Δεν είναι δυνατό να στείλει κανείς 10 προειδοποιήσεις μέσα σε 17 δευτερόλεπτα — τεχνικά είναι εντελώς αδύνατον».

Η Συρία χαιρετίζει τις δηλώσεις Φαμπιούς σχετικά με το ενδεχόμενο ο συριακός στρατός να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ χαιρέτισε τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του Λοράν Φαμπιούς, σύμφωνα με τον οποίο εξετάζεται για πρώτη φορά το ενδεχόμενο «οι κυβερνητικές δυνάμεις» να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εάν ο Φαμπιούς μιλάει σοβαρά σχετικά με την ιδέα να συνεργαστεί με τον συριακό στρατό και με τις χερσαίες δυνάμεις που πολεμούν το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), εμείς χαιρετίζουμε αυτήν τη θέση», επισήμανε ο Μουάλεμ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μόσχα που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ωστόσο αυτό θα απαιτούσε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που εκείνοι διαχειρίζονται την κρίση» προσέθεσε ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις