ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2015

ΟΗΕ: 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2015

Εκατόν σαράντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται πως έφθασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης το Νοέμβριο, σημειώνοντας μεγάλη μείωση από τον Οκτώβριο, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν το ταξίδι αυτό παραμένει πολύ υψηλός και θα μπορούσε να φθάσει το ένα εκατομμύριο φέτος, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ο αριθμός ανέβηκε και πάλι, με περίπου 5.201 ανθρώπους να φθάνουν χθες στα ελληνικά νησιά.

«Ο αριθμός των αφίξεων τον Νοέμβριο δείχνει για πρώτη φορά φέτος μείωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο [μήνα]», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γουίλιαμ Σπίντλερ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), συμπληρώνοντας:

«Οι λόγοι της επιβράδυνσης στον αριθμό των αφίξεων έχουν να κάνουν με τη διακύμανση των κλιματολογικών συνθηκών στο Αιγαίο, αλλά και με την καταστολή της παράνομης διακίνησης από τις τουρκικές αρχές».

Σημειώνεται δε ότι περίπου 220.000 πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφηκαν τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι τώρα, 886.662 άνθρωποι που επιζητούν την ασφάλεια έχουν φθάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, περίπου τέσσερις φορές περισσότεροι απ΄ ό,τι ολόκληρο το 2014.

«Οι μισοί από αυτούς είναι Σύροι που διαφεύγουν από τον πόλεμο. Η μεγάλη πλειονότητα φθάνει στην Ευρώπη διά θαλάσσης», είπε ο Σπίντλερ και συνέχισε:

«Δεν θα ήταν εξωπραγματικό να πούμε ότι θα μπορούσαμε να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σύμφωνα με το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων δεν σταμάτησε να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες και αποτελεί πλέον το 52% των αφίξεων έναντι 27% το καλοκαίρι.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, τουλάχιστον το 30% των θανάτων φέτος ήταν παιδιά», ανέφεραν οι δύο οργανισμοί σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (1/12).

Υπενθυμίζεται τέλος ότι το Σάββατο, η αστυνομία των Σκοπίων χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον μεταναστών σε απόγνωση που παρέμεναν για ημέρες στα σύνορα με την Ελλάδα ζητώντας να περάσουν στη δυτική Ευρώπη, καθώς ο στρατός άρχισε να κατασκευάζει έναν φράκτη για να τους κρατήσει μακριά. Η διέλευση επιτρέπεται μόνο σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Εκατοντάδες παιδιά είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα, περιλαμβανομένων πολιτών του Λιβάνου, του Πακιστάν, του Ιράν και του Μπανγκλαντές, δήλωσε τηλεφωνικώς ο εκπρόσωπος της UNICEF Κρίστοφερ Τάιντι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο από αναπνευστικές λοιμώξεις και κρυοπαγήματα.
«Αυτό που βλέπω κυρίως σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είναι πως τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνηση περνούν πάρα πολύ χρόνο στο ύπαιθρο χωρίς ανάπαυση», ανέφερε.

Για τους ανθρώπους που παραμένουν στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ο Τάιντι κατέληξε: «Ζουν σε εξαιρετικά κακές συνθήκες χωρίς κατάλληλη στέγη, οι άνθρωποι κοιμούνται μερικές φορές 30 ή 40 μαζί σε ένα αντίσκηνο για να είναι ζεστά.

Πολλές οικογένειες με τις οποίες μιλήσαμε ήταν εκεί για επτά έως δέκα ημέρες, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά».