ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Στη «σωστή κατεύθυνση» οι προτάσεις της Κομισιόν για τη φύλαξη των συνόρων

Μέρκελ: Στη «σωστή κατεύθυνση» οι προτάσεις της Κομισιόν για τη φύλαξη των συνόρων

Στη «σωστή κατεύθυνση» κινούνται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και επισήμανε ότι το εύρος των προτάσεων αυτών δεν θα μπορούσε κανείς ούτε να το φανταστεί πριν από έναν χρόνο. Προέβλεψε ωστόσο ότι κατά το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα υπάρξει τελική λύση για το θέμα, ενώ τόνισε ότι η κατανομή των προσφύγων καθυστερεί επειδή δεν είναι έτοιμα τα «hot spot».

«Θα επιμείνουμε να εφαρμοστούν με συνέπεια ήδη ειλημμένες αποφάσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την δημιουργία των "hot spot" στην Ιταλία και στην Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψουμε σε συντεταγμένες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αφορά την ειλημμένη απόφαση περί κατανομής 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, η οποία προχωρεί πολύ αργά, διότι προϋπόθεση είναι βεβαίως τα "hot spot"», δήλωσε η κ. Μέρκελ μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διευκρίνισε ότι «μόνο εφόσον γίνεται εκεί όχι απλώς η καταγραφή αλλά και η επαναπροώθηση και η κατανομή, μπορεί ένα "hot spot" να θεωρηθεί λειτουργικό».

Αναφερόμενη στις προτάσεις της Επιτροπής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η καγκελάριος δήλωσε ότι πρόκειται για «σημαντικές προτάσεις, οι οποίες δεν κινούνται μόνο στην σωστή κατεύθυνση, αλλά στο εύρος τους δεν μπορούσε κανείς ούτε να τις φανταστεί πριν από έναν χρόνο». Το θέμα, συνέχισε, είναι να δοθούν στη Frontex περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί στην ύστατη περίπτωση να δρα αυτόνομα, να τεθούν στη διάθεση της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνοριοφύλακες και εξοπλισμός για να χρησιμοποιούνται ευέλικτα στα κράτη-μέλη και να δοθεί στη Frontex ένας μεγαλύτερος ρόλος στις απαραίτητες επαναπροωθήσεις προσφύγων, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ακόμη ότι η φύλαξη των συνόρων αγγίζει πολύ σημαντικά θέματα εθνικής κυριαρχίας. «Θα πρέπει ασφαλώς κι εμείς να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά ποια μέτρα μπορούν στο μέλλον και σε ποιο επίπεδο να γίνουν αποδεκτά. Αλλά θεωρώ ενθαρρυντικό και σημαντικό το γεγονός ότι η συζήτηση σε αυτό το πεδίο έχει εξελιχθεί.

«Γι’ αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στηρίξω την υποβολή της πρότασης σε διαβούλευση και τη λήψη απόφασης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, για να προσθέσει: «Γνωρίζω ότι πρόκειται για μεγάλο και δύσκολο θέμα και σίγουρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα φέρει τελική λύση, αλλά η ιστορία της ΕΕ διδάσκει ότι η υπομονή και η επιμονή αξίζουν τον κόπο. Είναι προς το συμφέρον όλων να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων. Είναι και προς το συμφέρον και των ίδιων των προσφύγων».

Προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, κεντρικής σημασίας είναι η καταπολέμηση των αιτίων της φυγής των ανθρώπων, τόνισε η κ. Μέρκελ και αναφέρθηκε εκτενώς στη μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «εταίρο-κλειδί» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή τη στιγμή είναι η σημαντικότερη χώρα διέλευσης προς την Ευρώπη. Φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Έχουμε δεσμευθεί να διαθέσουμε τρία δισεκατομμύρια ευρώ και είμαι ευγνώμων στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε και ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε. Θέλουμε να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα για να βελτιώσουμε την κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και να καταπολεμήσουμε με αυτό τις αιτίες προσφυγιάς. Διότι όσο καλύτερη είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τόσο λιγότερο θα νιώθουν την ανάγκη να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη», δήλωσε και εξήγησε ότι «ως αντάλλαγμα περιμένουμε από την Τουρκία καλύτερη φύλαξη των συνόρων της προς την ΕΕ, πιο συνεπή θαλάσσια διάσωση στο Αιγαίο και πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων».

Μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία θα καταστεί δυνατό να δημιουργήσουμε νόμιμες δυνατότητες μετανάστευσης, π.χ. μέσω ποσόστωσης, προσέθεσε η Καγκελάριος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπέβαλε τόσο γρήγορα τις προτάσεις της.

«Δεν μπορούν ακόμη να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας»

Οι κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία μπορούν να αρθούν μόνον όταν εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ κι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Συνεχίζει να ισχύει ότι μια πιθανή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή του πακέτου του Μινσκ. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε νωρίτερα στη Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας.

«Στόχος του Βερολίνου είναι να βρεθεί λύση στη Συρία χωρίς τον Άσαντ»

Ο στόχος των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό της τετραετούς ένοπλης σύρραξης στη Συρία είναι να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Πρόκειται για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία χωρίς τον Άσαντ. Ο Άσαντ δεν μπορεί να είναι ποτέ μέρος μιας μακροπρόθεσμης λύσης», είπε η Μέρκελ επευφημούμενη από τους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της νωρίτερα στη Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας.

Αποφυγή «Brexit» χωρίς να αμφισβητηθούν οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ

Η Γερμανία επιθυμεί την επίτευξη μιας συμφωνίας για να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Μπούντεσταγκ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Από τη μια, θέλουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία με την οποία η βρετανική κυβέρνηση θα μπορέσει να διεξαγάγει μια επιτυχή εκστρατεία, ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος, ώστε (σ.σ. το Ηνωμένο Βασίλειο) να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, δεν θέλουμε, και δεν πρόκειται, να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτές συμπεριλαμβάνουν ιδιαίτερα την αρχή της ελεύθερης κίνησης των προσώπων και την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών», υπενθύμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει θέσει τέσσερις άξονες στην επαναδιαπραγμάτευσή του με την ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει δεσμευθεί ότι θα διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017, για να κριθεί εάν η χώρα του θα παραμείνει μια από τις 28 χώρες μέλη ή εάν θα αποχωρήσει.

Βασική αιτία τριβών με τους εταίρους του Λονδίνου είναι η πρόθεση του Κάμερον να επιβραδυνθεί και να μειωθεί η μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ στη Βρετανία, ειδικά από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, η οποία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και αποτελεί μια βασική ανησυχία για τους Βρετανούς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

«Η Μεγάλη Βρετανία θα παρουσιάσει τις διεκδικήσεις της και γνωρίζουμε ότι το να επιλυθεί αυτό το ζήτημα θα είναι πολύ δύσκολο», παραδέχθηκε η Μέρκελ, η οποία πάντως δήλωσε ότι έχει «την πεποίθηση» πως θα βρεθεί λύση.

«Επιθυμούμε η Βρετανία να παραμείνει μακροπρόθεσμα ένας ενεργός εταίρος στους κόλπους μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε η Μέρκελ εκτιμώντας ότι χωρίς το Λονδίνο, η ΕΕ θα «έχανε ξεκάθαρα» μέρος της ισχύος και του γοήτρου της.

Η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες θα είναι ένα κρίσιμο στάδιο.

Αρχικά το Λονδίνο επιθυμούσε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά ο Κάμερον παραδέχθηκε ότι η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι πλέον ανέφικτη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προβλέπει πλέον ότι θα προτείνει μια συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2016.

Απορρίπτει ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων

Η καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε τέλος στην ομιλία που εκφώνησε στην Μπούντεσταγκ, πως το Βερολίνο αντιτίθεται στα σχέδια για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.

«Οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τις κυβερνήσεις, πρέπει να μειωθούν», τόνισε η Μέρκελ, καταλήγοντας:

«Η αμοιβαιοποίηση (σ.σ. της έκθεσης των κυβερνήσεων σε οικονομικούς κινδύνους) διαμέσου ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτό πιστεύουμε ότι (το συγκεκριμένο σχέδιο) είναι λαθεμένο και το απορρίπτουμε».

Σχετικές ειδήσεις