ΗΠΑ: Απειλούν τους Παλαιστίνιους με διακοπή βοήθειας

Το αμερικανικό Κογκρέσο προειδοποίησε μια ακόμη φορά τους Παλαιστίνιους ότι θα διακόψει τη χορήγηση βοήθειας αν επιμείνουν στη βούλησή τους να ζητήσουν την...

Το αμερικανικό Κογκρέσο προειδοποίησε μια ακόμη φορά τους Παλαιστίνιους ότι θα διακόψει τη χορήγηση βοήθειας αν επιμείνουν στη βούλησή τους να ζητήσουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ χωρίς προηγουμένως να υπάρχει διαπραγμάτευση με το Ισραήλ.

Οι βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία (406 ψήφοι έναντι 6) υπέρ μιας απόφασης στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους Παλαιστίνιους μια εβδομάδα μετά την ομόφωνη έγκριση από τη Γερουσία ενός παρόμοιου μέτρου.

Η απόφαση που ψηφίστηκε χθες Πέμπτη, όπως και η προηγούμενη που είχε εγκριθεί από την Άνω βουλή, ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να εξετάσει μια αναστολή της αμερικανικής βοήθειας σε συνάρτηση με τη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης που θα υπογραφεί μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Στο κείμενο επαναλαμβάνεται η αμερικανική υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών και διατυπώνεται η προειδοποίηση "για σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την αμερικανική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους και την Παλαιστινιακή Αρχή", αν οι τελευταίοι ζητήσουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ χωρίς να έχει διεξαχθεί διαπραγμάτευση με το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν το καθεστώς του πλήρους μέλους στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, σύμμαχοι του Ισραήλ, είναι αντίθετες στο διάβημα αυτό. 'Άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία διατηρούν ανοικτή αυτή την επιλογή αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.