Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Χέμινγουεϊ και τον ρόλο του FBI!

Επί πέντε δεκαετίες δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι και βιογράφοι προσπαθούν να εξηγήσουν...

Επί πέντε δεκαετίες δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι και βιογράφοι προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ συγγραφέα Ερνεστ Χέμινγουεϊ στην αυτοκτονία, τραβώντας τη σκανδάλη ενός κυνηγετικού όπλου!

Ειπώθηκε ότι έπασχε από κατάθλιψη, εξαιτίας του τέλους του συγγραφικού του θριάμβου, ή από διπολική διαταραχή. Από τις αρχές του 1960 ο συγγραφέας παρουσίαζε συμπτώματα παράνοιας και το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου είχε εισαχθεί σε κλινική της Μινεσότα όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία ηλεκτροσόκ

Υπάρχει όμως και μία εκδοχή για τον θάνατο του, που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν μόνο ως "θεωρία συνωμοσίας": η βεβαιότητα του Χέμινγουεϊ ότι ήταν υπό την παρακολούθηση του FBI εξαιτίας των δεσμών του με την Κούβα!

"Παραληρηματικό σύμπτωμα" το είχαν χαρακτηρίσει τότε οι ειδικοί, αλλά 50 χρόνια μετά τον θάνατό του ο Α. Ε. Χότσνερ, φίλος και συνεργάτης του συγγραφέα, υποστηρίζει ότι μάλλον οι αγωνίες του ήταν αληθινοί!

" Πιστεύω ότι ένιωθε την ανάσα των πρακτόρων του FBI σε κάθε του βήμα", εγραψε χαρακτηριστικά ο Χότσνερ, στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Δύο περιστατικά παρακολούθησης

" Φοβάμαι πως δυστυχώς τον παρεξήγησα", προσθέτει ο Χότσνερ και αναφέρει δύο περιστατικά παρακολούθησης του φίλου του. Το πρώτο του το είχε διηγηθεί τρομαγμένος ο ίδιος ο συγγραφέας, όταν ο Χότσνερ τον είχε επισκεφτεί τον Νοέμβριο του 1960, στο σπίτι του στο Κέτσαμ, στο Αϊντάχο της Κεντρικής Αμερικής. " Εκείνο το βράδυ, συμπεριφερόταν περίεργα και κάποια στιγμή μου αποκάλυψε ότι ελεγκτές του FBI έκαναν αιφνιδιαστικό έλεγχο στον τραπεζικό λογαριασμό του μέσα στη νύχτα", γράφει.

"Είναι ο χειρότερος εφιάλτης. Έχουν γεμίσει με κοριούς τα πάντα. Ακόμη και το αυτοκίνητό μου έχει κοριό. Δε μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνο και έχω διακόψει την αλληλογραφία μου", είχε εξομολογηθεί ο συγγραφέας στον φίλο του!

Στο δεύτερο συμβάν, ο Χότσνερ ήταν αυτόπτης μάρτυρας, όταν την τελευταία μέρα της επίσκεψής του πήγαν μαζί με τον Χέμινγουέι και τη σύζυγό του Μαίρη σε κάποιο εστιατόριο. Από την πρώτη στιγμή, ο συγγραφέας επεσήμανε δύο άνδρες που τον παρακολουθούσαν καθισμένοι στο μπαρ.

Πηγή: pyles.tv