ΚΟΣΜΟΣ

Σε ένα πολύ μικρό μέρος της Συρίας θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός

Σε ένα πολύ μικρό μέρος της Συρίας θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός

Η ρωσοαμερικανική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, εφόσον εφαρμοστεί, θα ισχύσει τελικά για μια πολύ μικρή περιοχή, δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους, των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν αποκλειστεί από την εφαρμογή της, ελέγχουν πάνω από το μισό συριακό έδαφος.

Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστεί η εκεχειρία - σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με πηγή του συριακού καθεστώτος – είναι τα περισσότερα από τα προάστια της Δαμασκού, η επαρχία Ντεράα στα νότια, το βόρειο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς, το Χαλέπι και ορισμένοι τομείς στα δυτικά αυτής της μεγάλης πόλης του βορρά.

Ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς εκτιμά μάλιστα ότι η εκεχειρία θα εφαρμοστεί περίπου στο 10% της Συρίας.

Στην επαρχία της Δαμασκού τα όπλα θα σιγήσουν στην ανατολική Γούτα, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ντούμα και Ερμπίν. Ωστόσο, το καθεστώς και η αντιπολίτευση ερίζουν ακόμα για την πόλη Νταράγια, ένα προπύργιο των ανταρτών στα νότια της πρωτεύουσας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για την Νταράγια γιατί εκεί δρουν άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η αντιπολίτευση.

Στην επαρχία Χομς, η εκεχειρία αφορά τις βόρειες περιοχές της, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ραστάν, Ταλμπισέ και Χουσέ, οι οποίες είχαν εξεγερθεί από την αρχή, τον Μάρτιο του 2011, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το ανατολικό τμήμα της επαρχίας όμως και κυρίως η αρχαία πόλη της Παλμύρας, βρίσκεται ακόμα στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Στην επαρχία Χάμα μόνο σε μια… χούφτα κοινότητες θα ισχύσει η εκεχειρία, όπως στη Λατάμνε, στα βόρεια, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν επίσης στην πόλη του Χαλεπιού η οποία από το 2012 είναι «μοιρασμένη» ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι ζώνες όπου κυριαρχούν οι αντάρτες είναι κυρίως στα δυτικά της ομώνυμης πόλης, όπως στις κοινότητες Αταρέμπ και Ντάρετ Έζα. Στα βόρεια, η κατάσταση περιπλέκεται αφού το Μέτωπο Αλ Νόσρα δρα εκεί, μαζί με τους αντάρτες, σε πόλεις όπως οι Καφαρχάμρα και Χρεϊτάνε.

Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στην επαρχία της Ντεράα, στα νότια, στα σύνορα με την Ιορδανία. Η εκεχειρία θα ισχύσει στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός από ορισμένες κοινότητες που ελέγχονται από τους άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα. Να σημειωθεί ότι η Ντεράα θεωρείται «λίκνο» της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ.

Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί αναμένεται ότι θα συνεχιστούν στις πόλεις που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως είναι οι Μινμπέζ και η Αλ Μπαμπ. Το ίδιο ισχύει για τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και Ράκα (βόρεια), όπου κυριαρχεί το ΙΚ, στο Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) που ελέγχεται κυρίως από το Μέτωπο Αλ Νόσρα και στην επαρχία της Λαττάκειας που ελέγχεται από το καθεστώς.

Η συμφωνία δεν προβλέπει επίσης εκεχειρία στην επαρχία Κουνέιτρα, που συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, καθώς εκεί έχει βάσεις το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

ΗΠΑ: Η Μόσχα δεσμεύτηκε να μην επιτεθεί εναντίον των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης

Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να μην εξαπολύσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των οργανώσεων της Συρίας που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ανήκουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση, γνωστοποίησε πάντως σήμερα (26/2) το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.
Έχει έρθει για τη Ρωσία ο «καιρός που είτε θα συμβάλλει στην τήρηση των συμφωνηθέντων, είτε απλά θα τα αποδεχθεί σιωπώντας» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, επισημαίνοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αποδείξει τώρα εάν πραγματικά αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την διακοπή των εχθροπραξιών.

«Οι περισσότερες ένοπλες οργανώσεις της Συρίας αποδέχονται τους όρους της εκεχειρίας»

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι περισσότερες μεγάλες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη Συρία έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, εφόσον η συριακή κυβέρνηση τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία, ανέφερε επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τις σημαντικές ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης σε όλη τη Συρία οι οποίες, είτε μέσω της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, είτε απευθείας σε εμάς, έχουν επιβεβαιώσει ότι αποδέχονται τους όρους της εκεχειρίας», υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που ούτως ή άλλως είχε αποκλειστεί από τη συμφωνία αυτή αφού η Δύση το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, απέρριψε την εκεχειρία και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του. Ο ηγέτης του, ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, προειδοποίησε μάλιστα ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου.

«Ω, στρατιώτες του Σαμ (σ.σ. Συρία), ο Θεός σάς τίμησε με ένα μεγάλο ιερό πόλεμο σε ευλογημένη γη (...) για αυτό ενισχύστε την αποφασιστικότητά σας και εντείνετε τα πλήγματά σας και μην αφήνετε τα αεροπλάνα τους και το μεγάλο αριθμό (στρατιωτών) να σας φοβίσουν», είπε σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Orient News TV.

Ο Γκολάνι υποστήριξε ακόμα ότι το ειρηνευτικό σχέδιο είναι μια «συνωμοσία» που σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας, με στόχο να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. «Η επιτυχημένη επανάσταση είναι αυτή που ξεριζώνει το παλαιό καθεστώς με όλους τους θεσμούς του», ανέφερε.

Μια νίκη των αλαουιτών και των σιιτών στη Συρία - δηλαδή του Άσαντ και των συμμάχων του, κυρίως του Ιράν - θα σημαίνει «μια μετατόπιση της μάχης στην Αραβική Χερσόνησο σε λιγότερο από μια δεκαετία», κατέληξε.

Η αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι ένας βομβαρδισμός στη Νταράγια θα θεωρηθεί παραβίαση της εκεχειρίας

Η συριακή αντιπολίτευση προειδοποίησε, τέλος, ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών από το συριακό καθεστώς στην πόλη-σύμβολο Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, θα συνιστούσε παραβίαση της συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα απόψε.

«Προειδοποιούμε το καθεστώς και τους συμμάχους του να μην επιχειρήσουν να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς στην πόλη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μόνζερ Μάχους, ο εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) στην οποία μετέχουν πολλές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, πολιτικές και ένοπλες ομάδες.

«Μια νέα επίθεση θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας (...) και θα αντιδράσουμε αναλόγως», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η Νταράγια αποκλείεται από τη συμφωνία επειδή στην πόλη αυτή δρουν τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Ωστόσο ο Μάχους είπε ότι η αντιπολίτευση διαθέτει «ασφαλείς πληροφορίες ότι καμία ένοπλη οργάνωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρομοκρατική δεν υπάρχει στη Νταράγια».

«Εφιστούμε την προσοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας, των εγγυητριών της συμφωνίας (...) να εμποδίσουν το καθεστώς να εξαπολύσει και την παραμικρή επίθεση εναντίον της Νταράγια», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η πόλη αυτή, στην οποία πριν από τον πόλεμο ζούσαν 80.000 άνθρωποι, έχει πλέον καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, ενώ δεν υπάρχει κανένας τζιχαντιστής, διαβεβαίωσε ο καθηγητής Τομά Πιερέτ, ειδικός για θέματα που αφορούν τη Συρία.

Μόνο οι ανταρτικές οργανώσεις Σουχάντα αλ Ισλάμ και Άτζναντ αλ Σαμ δρουν εκεί, ενώ ο μοναδικός λόγος που το καθεστώς θέλει να την αποκλείσει από την εκεχειρία είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μαζέ, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας, εξήγησε.

Σχετικές ειδήσεις