ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε την πόλη Χιτ

Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε την πόλη Χιτ

Τις τελευταίες ημέρες οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις βοήθησαν περισσότερους από 10.000 πολίτες να φύγουν από τη Χιτ

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη αεροπορικών πληγμάτων από τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές, έφτασαν στο κέντρο της πόλης Χιτ, εκδιώκοντας τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενώ απομάκρυναν από την περιοχή χιλιάδες πολίτες, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Ένας τοπικός διοικητής είπε ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από το προπύργιό τους στη Χιτ αλλά οι μάχες συνεχίζονται. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στο Ιράκ στην πόλη Χιτ, που βρίσκεται στην επαρχία Άνμπαρ, ζούσαν περίπου 100.000 άνθρωποι.

«Τους καταδιώκουμε ακόμη. Εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους και έφυγαν. Μέσα σε μερικές ημέρες οι Ιρακινοί θα γιορτάσουν την πλήρη απελευθέρωση της επαρχίας Άνμπαρ», είπε ο διοικητής αυτός μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση.

Η ανακατάληψη της Χιτ, η οποία βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, πάνω στον ποταμό Ευφράτη και κοντά στην αεροπορική βάση 'Αιν αλ Άσαντ, μπορεί να ωθήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δυτικότερα, προς τα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Στη βάση Άιν αλ Άσαντ φιλοξενούνται αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί που εκπαιδεύουν τους Ιρακινούς στρατιώτες.

Ένας άλλος διοικητής των ιρακινών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων είπε ότι οι τζιχαντιστές έχουν ναρκοθετήσει τη Χιτ, τοποθετώντας εκρηκτικά σε δρόμους, αυτοκίνητα και κτήρια ενώ επιχείρησαν να ανακαταλάβουν έναν δρόμο αλλά απωθήθηκαν.

Τις τελευταίες ημέρες οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις βοήθησαν περισσότερους από 10.000 πολίτες να φύγουν από τη Χιτ.

Οι τζιχαντιστές συχνά χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να καθυστερήσουν την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων και να ματαιώσουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους.

Σχετικές ειδήσεις