ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιγμα των συνόρων της Ε.Ε. ζητά ο ΟΗΕ

Άνοιγμα των συνόρων της Ε.Ε. ζητά ο ΟΗΕ
Έκκληση για περαιτέρω άνοιγμα των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεύθυνε χθες εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Έκκληση για περαιτέρω άνοιγμα των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεύθυνε χθες εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζοντας ότι η πλειονότητα των προσφύγων καταφεύγουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με αφορμή την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων, που υιοθετήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1951, ο Ύπατος Αρμοστής, Antonio Guterres, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη έχει χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, απέναντι σε όλους τους πρόσφυγες, καθώς και απέναντι στην ίδια να σεβαστεί τις αξίες της Σύμβασης του 1951 σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων».
«Αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα παροχής ασύλου που να είναι πραγματικά ενιαίο, την ώρα που παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά την υποδοχή και την αντιμετώπιση όσων ζητούν άσυλο. Χρειαζόμαστε σύνορα που θα λαμβάνουν υπόψη την προστασία, προκειμένου οι άνθρωποι που φοβούνται για τη ζωή τους ή για την ελευθερία τους να συνεχίσουν να βρίσκουν προστασία», υπογράμμισε.
Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν συνολικά λίγο περισσότερους από 243.000 αιτούντες άσυλο το 2010, δηλαδή το 29% του συνόλου που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της UNHCR.