ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ προειδοποιεί τον Ερντογάν για την επαναφορά της θανατικής ποινής

Ο Ολάντ προειδοποιεί τον Ερντογάν για την επαναφορά της θανατικής ποινής

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το NATO έχουν ήδη προειδοποιήσει την Τουρκίαεναντίον μιας γενικευμένης καταστολής και της επαναφοράς της θανατικής ποινής, καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει το «κράτος του δικαίου».

Μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί» να επαναφέρει την ποινή του θανάτου, όπως σχεδιάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το Σαββατοκύριακο, δήλωσε από τη Λισαβόνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Μια χώρα η οποία θέλει μια σχέση με την ΕΕ» και διεξάγει «ενταξιακές διαπραγματεύσεις», όπως η Τουρκία, «δεν μπορεί να επαναφέρει την ποινή του θανάτου στο δίκαιό της», είπε ο Ολάντ.

«Αυτό που ζητάμε τώρα, είναι τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για να δικαστούν και να συλληφθούν αυτοί οι οποίοι διέπραξαν το πραξικόπημα να συμμορφώνονται προς το δίκαιο», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν μολαταύτα επέμεινε ότι δεν αποκλείει να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο εάν το εγκρίνει η Εθνοσυνέλευση σε μια συνέντευξή του χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η Άγκυρα είχε καταργήσει την ποινή του θανάτου το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος πέντε ημέρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει κηρυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια για έξι μήνες, κατά τη διάρκεια μια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα.

Καθώς διαπράχθηκε «μια επίθεση», η οποία «δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορούσε να βρει μιμητές», είπε ο Ολάντ, «η ευθύνη μου και αυτή του κοινοβουλίου είναι να παρατείνουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες», ωστόσο «είμαι ανοικτός στο ενδεχόμενο να παραταθεί για τρεις μήνες επιπλέον».

Το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση ζητά από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση να υιοθετήσει προβλέπει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, αλλά, εάν υπάρξει συναίνεση, η διάρκεια του μέτρου θα μπορούσε να επεκταθεί σε ένα εξάμηνο, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017. Αυτό το καθεστώς, που διευκολύνει τις έρευνες των αρχών και τους δίνει έκτακτες εξουσίες, είχε τεθεί σε ισχύ μετά τις επιθέσεις που είχαν διαπράξει οι τζιχαντιστές στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου 2015.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας διχάσουν, να μας χωρίσουν, να στρέψουν τον έναν εναντίον των άλλων», επισήμανε ο Ολάντ στη Λισαβόνα και πρόσθεσε πως έχει «καθήκον» να φροντίσει «να παραμείνουμε ενωμένοι, συγκεντρωμένοι, ικανοί να αντιδράσουμε» στην απειλή.

Στο πλευρό της Πορτογαλίας

«Δεν μπορούν να ζητούνται από την Πορτογαλία περισσότερα από αυτά που έχει κάνει ήδη» σε ό,τι αφορά στην δημοσιονομική προσαρμογή, έκρινε τέλος ο Φρανσουά Ολάντ, προσφέροντας την υποστήριξή του στη Λισαβόνα, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να της επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις για δημοσιονομική παρέκκλιση.

«Έχουμε ανάγκη κοινούς κανόνες, καθώς ανήκουμε όλοι στην ευρωζώνη, αλλά έχουμε επίσης ανάγκη αλληλεγγύη και ελπίδα», ανέφερε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πορτογαλική πρωτεύουσα, στο πλευρό του πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα την έναρξη μιας διαδικασίας επιβολής κυρώσεων — δίχως προηγούμενο στην ιστορία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης — σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των δημόσιων ελλειμμάτων τους το 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται πλέον να προτείνει την επιβολή προστίμων, ύψους ίσου με έως και το 0,2% του ΑΕΠ, αν και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε οι κυρώσεις αυτές να είναι «μηδενικές».

«Η Γαλλία θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορέσει να λάβει πολύ γρήγορα την απόφασή της», είπε ο Ολάντ σήμερα, τονίζοντας πως η Πορτογαλία έχει ήδη κάνει «τεράστια προσπάθεια» και «πολλές θυσίες» για να «τηρήσει τους κανόνες».

Ευχαριστώντας τον Ολάντ για την «υποστήριξη» της Γαλλίας, ο Κόστα διαβεβαίωσε ότι η Λισαβόνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. «Δεν υπάρχει ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινούς κανόνες και η Πορτογαλία θέλει να τηρήσει τους κοινούς κανόνες», σημείωσε.

Η πορτογαλική κυβέρνηση, σε επιστολή της που εστάλη χθες στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ότι είναι «έτοιμη να υιοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν τη διόρθωση οποιασδήποτε δημοσιονομικής παρέκκλισης» φέτος.

Η Πορτογαλία δεν πέτυχε το 2015 τον συμφωνημένο στόχο να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ. Εξαιτίας του κόστους της διάσωσης της τράπεζας Banif τον Δεκέμβριο το πορτογαλικό δημόσιο έλλειμμα διογκώθηκε στο 4,4%.

Σχετικές ειδήσεις