ΚΟΣΜΟΣ

Το ISIS «δείχνει τα δόντια του» στο Ιράκ - Τουλάχιστον 18 νεκροί σε επιθέσεις στην πόλη Τικρίτ (Vid)

Το ISIS «δείχνει τα δόντια του» στο Ιράκ - Τουλάχιστον 18 νεκροί σε επιθέσεις στην πόλη Τικρίτ (Vid)

Συνολικά 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο (24/9) όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός σημείου ελέγχου βόρεια της Τικρίτ και κατόπιν πυροδότησαν δυο βόμβες σε μια από τις εισόδους της πόλης, διαπράττοντας μια τριπλή επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση των τζιχαντιστών αφότου η Τικρίτ, 150 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, αποσπάστηκε από τα χέρια της οργάνωσής τους τον Απρίλιο του 2015.

Ένας τζιχαντιστής σκοτώθηκε στο σημείο ελέγχου, αφού πυροβόλησε και σκότωσε πέντε στελέχη του προσωπικού των ιρακινών ασφαλείας και δυο πολίτες περί τις 05:00, σύμφωνα με την αστυνομία και πηγές προσκείμενες στην Επιχειρησιακή Διοίκηση της Σαλαχεντίν, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στην Τικρίτ.

Δύο ακόμη τζιχαντιστές έφθασαν περίπου 7 χλμ. από τα όρια της πόλης, όπου ο ένας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε παγιδευτεί το ημιφορτηγό που οδηγούσε, ενώ ο δεύτερος πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Στις εκρήξεις αυτές έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη μιας σιιτικής πολιτοφυλακής η οποία δρα στο πλευρό των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ακόμη 21 τραυματίστηκαν.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Άμακ, όργανο προπαγάνδας του ISIS, μετέδωσε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση είναι υπεύθυνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο υποστηρικτές του ISIS, τέσσερις τζιχαντιστές διέπραξαν τις επιθέσεις, με στόχο αστυνομικούς και «αυτούς που αντιτίθενται στους ευσεβείς», κατά την ορολογία των σουνιτών τζιχαντιστών για τους σιίτες παραστρατιωτικούς.

Η αστυνομία επέβαλε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις, παρότι ήδη εφαρμόζονταν εξαιρετικά αυστηροί περιορισμοί μετά την ανακατάληψη της πόλης.

Η Τικρίτ και οι περιοχές γύρω από αυτή έχουν μετατραπεί σε σημαντικό κόμβο για ιρακινές και διεθνείς οργανώσεις αρωγής που παρέχουν βοήθεια στους εσωτερικά εκτοπισμένους Ιρακινούς οι οποίοι διαφεύγουν από τις μάχες ανάμεσα στο ISIS και τις ιρακινές δυνάμεις βορειότερα.

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές του 2014 και άλλοι 1,5 εκατ. ενδέχεται να πληγούν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο στρατός του Ιράκ ανακατέλαβε αυτή την εβδομάδα την περιοχή Σιρκάτ, 100 χλμ. βόρεια της Τικρίτ, αποσπώντας την από το ISIS στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την ανάκτηση της Μοσούλης.

Ρoή Ειδήσεων