ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: 10.000 οι άμαχοι εγκατέλειψαν την Κουντούζ λόγω της επίθεσης των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: 10.000 οι άμαχοι εγκατέλειψαν την Κουντούζ λόγω της επίθεσης των Ταλιμπάν

Περίπου 10.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν από την Δευτέρα (3/10), για να γλιτώσουν από τις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Καθώς συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η επίθεση των ισλαμιστών στην πόλη, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην Καμπούλ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις "μεγάλης κλίμακας" εκτοπίσεις των κατοίκων. "Η κατάσταση όσον αφορά τον ανθρωπιστικό τομέα επιδεινώνεται ραγδαία για αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί" στην πόλη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που η Κουντούζ μπαίνει στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν φτάσει σε διάφορες πόλεις, όπως στην Καμπούλ, την Ταλοκάν (στη γειτονική επαρχία Ταχάρ) και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.

"Λόγω των μαχών, οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν βιαστικά, παίρνοντας ελάχιστα πράγματα μαζί τους", πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Οι οικογένειες που έχουν μείνει πίσω αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού. Το ηλεκτρικό ρεύμα σπανίζει και δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να βρουν τρόφιμα και καύσιμα, οι τιμές των οποίων αυξάνονται συνεχώς.

Εκτοπισμένοι που έφτασαν σήμερα στην Καμπούλ και μίλησαν σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη στην Κουντούζ. Εξήγησαν ότι εγκατέλειψαν τις γειτονιές τους γιατί μαχητές των Ταλιμπάν κυκλοφορούν στους δρόμους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατέλαβαν τα σπίτια τους. "Όταν οι άνθρωποι αρνούνται να φιλοξενήσουν τους μαχητές, εκείνοι πυρπολούν το σπίτι", είπε μια νεαρή γυναίκα, καλυμμένη με μπούρκα, η Παρμίν. Οι άλλες γυναίκες που την συνόδευαν επιβεβαίωσαν τα λεγόμενά της.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι έθεσε την πόλη υπό τον έλεγχό του όμως οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι έλαβαν ενισχύσεις και οι μάχες ξανάρχισαν την Τρίτη.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015 οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει για τρεις ημέρες την Κουντούζ, ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

Σχετικές ειδήσεις