ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Ο Μπαν Kι-μουν καλεί να προσφερθεί άμεσα βοήθεια μετά το χτύπημα του τυφώνα Μάθιου

Αϊτή: Ο Μπαν Kι-μουν καλεί να προσφερθεί άμεσα βοήθεια μετά το χτύπημα του τυφώνα Μάθιου

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε τη Δευτέρα (10/10) ότι είναι απαραίτητη μια «αντίδραση σε μαζική κλίμακα» από μέρους της διεθνούς κοινότητας για να προσφερθεί βοήθεια στην Αϊτή μετά το πλήγμα του κυκλώνα Μάθιου και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ κινητοποιείται σε όλα τα μέτωπα για να συμβάλει στις προσπάθειες αρωγής.

«Πόλεις και χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη», είπε ο Μπαν στους δημοσιογράφους. Η ένταση ήδη αυξάνεται καθώς ο κόσμος περιμένει βοήθεια. Απαιτείται μια αντίδραση σε μαζική κλίμακα. Ομάδες του ΟΗΕ συνεργάζονται με τοπικούς αξιωματούχους για να εκτιμηθούν οι ανάγκες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα στη Γενεύη ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν 119 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια σε 750.000 ανθρώπους στη νοτιοδυτική Αϊτή, η οποία σαρώθηκε από τον Μάθιου.

Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για να διανεμηθούν τρόφιμα, καθαρό πόσιμο νερό και στέγη στους πιο ευάλωτους Αϊτινούς. Μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες υπέστησαν σχεδόν ολοσχερή καταστροφή, ενώ ζημιές υπέστησαν επίσης πολλές υποδομές στη χώρα της Καραϊβικής.

«Ο κυκλώνας Μάθιου είχε συνέπεια (να ξεσπάσει) η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή μετά τον σεισμό του 2010 την ώρα που η χώρα είναι ήδη αντιμέτωπη με μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων χολέρας, τεράστια διατροφική ανασφάλεια και υποσιτισμό», τόνισε ο ΟΗΕ στην έκκλησή του.

Ο απολογισμός των θυμάτων του Μάθιου αυξήθηκε τη Δευτέρα σε τουλάχιστον 372 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και 246 τραυματίες, σύμφωνα με την πολιτική προστασία στην Αϊτή.

Ένας προηγούμενος απολογισμός από την ίδια πηγή έκανε λόγο για 336 νεκρούς.

Πάνω από 175.500 φιλοξενούνται σε προσωρινά καταλύματα.

Η Γκραντ Ανς, στη νότια Αϊτή, είναι η επαρχία που επλήγη περισσότερο, με 198 νεκρούς, 97 τραυματίες και 99.400 ανθρώπους σε προσωρινά καταλύματα.

Η Αϊτή βρίσκεται από χθες σε τριήμερο εθνικό πένθος. Τεράστιες περιοχές παραμένουν αποκομμένες, ενώ 1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται πως χρειάζονται βοήθεια.

Μετά την Αϊτή, ο Μάθιου έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός των νεκρών κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές ανήλθε σε 21.