ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί νεοσύλλεκτοι τζιχαντιστές δεν προσελκύονται απλά και μόνο από το ΙΚ

Οι Αμερικανοί νεοσύλλεκτοι τζιχαντιστές δεν προσελκύονται απλά και μόνο από το ΙΚ

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν είναι το μόνο τζιχαντιστικό κίνημα που προσελκύει εξτρεμιστές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη η οποία προειδοποιεί εναντίον της υπέρμετρης εστίασης στην οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Από τα 178 πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια για σχέσεις με τον ριζοσπαστικό ισλαμιστικό εξτρεμισμό, οι 79 δεν είχαν καμιά σχέση με το ΙΚ, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία εκπονήθηκε από ένα κέντρο του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον το οποίο ειδικεύεται στον εξτρεμισμό.

Πέρα από το ΙΚ, οι οργανώσεις που προσέλκυσαν τους περισσότερους υποστηρικτές το διάστημα αυτό είναι η Σεμπάμπ της Σομαλίας (πρόσκειται στην αλ Κάιντα), η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) και οι Ταλιμπάν.

Πάντως «η μεγάλη πλειονότητα» των προσώπων σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες δεν είχαν επιχειρησιακή σχέση με καμιά τζιχαντιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με τη Σάρα Γκιλκς, συγγραφέα της μελέτης, η έλξη την οποία ασκεί «η σαλαφιστική-τζιχαντιστική ιδεολογία» είναι ευρύτερη από την έλξη που ασκεί η μια ή η άλλη οργάνωση.

«Πολλοί αμερικανοί νεοσύλλεκτοι προσελκύονται από μια ιδεαλιστική αντικουλτούρα, με την ευρεία έννοια, δεν εμπλέκονται στις διενέξεις» ανάμεσα στην μια και την άλλη ισλαμιστική ριζοσπαστική οργάνωση, σημειώνει η ίδια.

Είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί η αντιμετώπιση όχι μόνο μιας συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά της «σαλαφιστικής-τζιχαντιστικής» ιδεολογίας, η οποία εμφανίζεται «σε μια μορφή απλοποιημένη, άμεσα προσβάσιμη, ειδικά προσαρμοσμένη για να προσελκύσει ένα δυτικό κοινό», γράφει στη μελέτη η Γκιλκς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν συχνά την ανάγκη να διεξαχθεί ένας ιδεολογικός πόλεμος, μια εκστρατεία καταπολέμησης της προπαγάνδας των ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Όμως η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της σε αυτό το πεδίο της μάχης.

Όταν αναδύθηκε το ΙΚ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμη προσπαθούσε να βρει τον τρόπο να προβάλλει τα δικά του μηνύματα, να κάνει μια εκστρατεία καταπολέμησης της προπαγάνδας των τζιχαντιστών, διαψεύδοντας στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τα ψέματά τους και καταγγέλλοντας τις ωμότητες που διαπράττουν.

Από τις αρχές του 2016, το κέντρο καταπολέμησης της προπαγάνδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ-επικεφαλής του είναι ένας πρώην αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων, ο Μάικλ Λάμπκιν-επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου ιστοτόπων και πλατφορμών για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ιδεολογίας, ειδικά στις μουσουλμανικές χώρες.