ΚΟΣΜΟΣ

Μοιράζει... αυξήσεις ο Μαδούρο: Ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%

Μοιράζει... αυξήσεις ο Μαδούρο: Ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%

Το 2016, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τον πρόεδρο κατά 30% τον Απρίλιο, στη συνέχεια 40% τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες Κυριακή (08/01) μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% στη Βενεζουέλα, μια χώρα με ιλιγγιώδη πληθωρισμό.

Ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στο εξής στα 40 μπολίβαρ, αποφάσισε με διάταγμα ο Μαδούρο, δηλ. 60 δολάρια με την ανώτερη επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, ή 12 δολάρια στη μαύρη αγορά.

«Για να ξεκινήσει καλά ο χρόνος, αποφάσισα την αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους κατά την εβδομαδιαία εκπομπή του στη δημόσια τηλεόραση.

Το ύψος της διατροφικής βοήθειας που δίνεται μαζί με τον μισθό παραμένει αμετάβλητο, περίπου στα 93 δολάρια.

Εδώ και μήνες μια μεγάλη οικονομική κρίση σοβεί στη Βενεζουέλα, η οποία συνδέεται με την πτώση των τιμών του πετρελαίου -του μοναδικού πλούτου της- που προκάλεσε μια έκρηξη του πληθωρισμού (475% το 2016 σύμφωνα με το ΔΝΤ) και άδειασε τα ράφια των σουπερμάρκετ και των φαρμακείων.

Για τον πρόεδρο Μαδούρο, η κρίση που διέρχεται η χώρα εξηγείται από μια «καπιταλιστική συνωμοσία» ενορχηστρωμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δεξιά αντιπολίτευση εκτιμά από την πλευρά της πως οφείλεται σε 18 χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης υπό τον τέως πρόεδρο Ούγκο Τσάβες και τον Μαδούρο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η Datanalisis, σχεδόν το 80% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του αρχηγού του κράτους.

Σχετικές ειδήσεις