ΚΟΣΜΟΣ

Χιονοστιβάδα - Ιταλία: Συγκλονιστική μαρτυρία διασώστη - «Δεν υπήρχε ξενοδοχείο, μόνο χιόνι»

Χιονοστιβάδα - Ιταλία: Συγκλονιστική μαρτυρία διασώστη - «Δεν υπήρχε ξενοδοχείο, μόνο χιόνι»

Συγκλονιστικά είναι τα όσα έρχονται στο «φως» από την ανείπωτη τραγωδία στην Πεσκάρα της Ιταλίας, όταν ξενοδοχείο καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, που δημιουργήθηκε πιθανότατα λόγω των σεισμών που συγκλόνισαν την Τετάρτη (18/01) τη χώρα.

«Δεν υπήρχε ξενοδοχείο, μόνο μια λευκή στήλη» αναφέρει ο Λορέντζο Γκαλιάρντι στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο διασώστης που έφτασε πρώτος στο ξενοδοχείο Ριγκοπιάνο, το οποίο είχε καταπλακωθεί από χιονοστιβάδα στο βουνό Γκραν Σέσσο.

xionostivada italia dyo

Ύστερα από 12 ώρες κατάφερε να φτάσει στο σημείο της τραγωδίας ο διασώστης, ο οποίος διένυσε μαζί με την ομάδα του 8 χιλιόμετρα στο χιόνι με πέδιλα του σκι σε πολικές θερμοκρασίες.

Το πολυτελές ξενοδοχείο, που ήταν από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της περιοχής δεν υπήρχε πια, όπως περιγράφει στην εφημερίδα, φώναζαν «πού είστε;», αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση από τους εγκλωβισμένους.

«Επιχειρήσαμε να βρούμε τον άξονα του ανελκυστήρα, όμως είχε καταρρεύσει και αυτός. Το χιόνι είχε μπει σε όλα τα δωμάτια, σαν κάποιος να το είχε εκτοξεύσει με κανόνι προς τα μέσα. Κάποιος που γνωρίζει, μου είπε πως ολόκληρο το ξενοδοχείο μετακινήθηκε κατά 20-30 μέτρα. Η χιονοστιβάδα το παρέσυρε από πίσω, από το σημείο της κουζίνας και των δωματίων. Εκείνη την ώρα άκουσα ένα θόρυβο, μια γεννήτρια πήρε αυτόματα μπροστά και έδωσε φως, ενώ υπήρχε φως και στο λεβητοστάσιο. Ήταν τα μόνα σημάδια ανθρώπινης παρουσίας», περιγράφει ο διασώστης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό για την τραγωδία στην Ιταλία

upl5881c820bbd43

«Τότε είδαμε το αυτοκίνητο με τους δυο ανθρώπους ζωντανούς μέσα. Ήταν περίπου 50 μέτρα μακριά από το κτήριο και η μηχανή του ήταν αναμμένη. Ήταν το μοναδικό που δεν είχε ανατραπεί από την χιονοστιβάδα! Μέσα βρίσκονταν δύο άντρες, ζωντανοί αλλά σε κατάσταση σοκ», αναφέρει ο Γκαλιάρντι και συνεχίζει συγκινημένος, «ο ένας μού ανέφερε ότι μέσα στο ξενοδοχείο ήταν η οικογένειά του»

«Του υποσχέθηκα ότι θα του φέρω πίσω την οικογένειά του, και τον προέτρεψα να πάει στο νοσοκομείο, γιατί αυτός ήθελε να μείνει εκεί. Έχω και εγώ δυο κόρες και ξέρω τι σημαίνει. Έκανα μια υπόσχεση, από πατέρα σε πατέρα. Είχα στο νου μου μόνο να σκάψω, να σκάψω για να τους βρω ζωντανούς. Ήξερα πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί και πως μόνο εγώ μπορώ να τους βοηθήσω».

Κάποια στιγμή ο ανιχνευτής έδειξε πως υπήρχε εκεί άνθρωπος και αρχίσαμε να σκάβουμε με όλες μας τις δυνάμεις, φωνάζοντας «ερχόμαστε», περιγράφει ακόμα ο διασώστης. Όταν βρήκαν τον άνθρωπο όμως ήταν αργά: «Ήταν νεκρός, παγωμένος από το κρύο», λέει.

Σχετικές ειδήσεις