ΚΟΣΜΟΣ

Εξήντα πέντε τζιχαντιστές του ISIS νεκροί σε σφοδρές μάχες στη Συρία

Εξήντα πέντε τζιχαντιστές του ISIS νεκροί σε σφοδρές μάχες στη Συρία

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 65 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, χθες 22 Ιανουαρίου στη Συρία.

Το ISIS «ενισχύει τις δυνάμεις του για να διαπεράσει τις γραμμές των κυβερνητικών δυνάμεων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό, προσθέτοντας ότι ο στόχος των τζιχαντιστών μοιάζει να είναι να κόψουν την οδική σύνδεση ανάμεσα στην πόλη και στο αεροδρόμιο, κάτι που εμποδίστηκε χάρη σε μια αντεπίθεση του στρατού.

Παρά τις ήττες που έχει υποστεί από το 2015, η τζιχαντιστική οργάνωση παραμένει κυρίαρχη σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής Συρίας, τόσο στη Ντέιρ Εζόρ -τη μοναδική επαρχία της χώρας που ελέγχει σχεδόν εξ ολοκλήρου- όσο και σε μεγάλο μέρος της επαρχίας της Ράκας.

Το ISIS δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την 30ή Δεκεμβρίου από τους αντάρτες και το καθεστώς κατόπιν της μεσολάβησης της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Σε ένα άλλο μέτωπο στη Συρία, οι αεροπορικές επιδρομές κλιμακώθηκαν χθες στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), η οποία ελέγχεται από αντάρτες και τζιχαντιστές του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ, ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι βομβαρδισμοί θέτουν υπό αμφισβήτηση την εύθραυστη εκεχειρία.

Πολλές οργανώσεις των ανταρτών είναι σύμμαχες του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας, που επίσης δεν έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που περιπλέκει την εφαρμογή της.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μάχες έγιναν επίσης στην περιοχή Ουάντι Μπαράντα, όπου μετέβησαν την Παρασκευή τεχνικοί της κυβέρνησης, έπειτα από συμφωνία της κυβέρνησης και των ανταρτών, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές τις οποίες έχουν υποστεί οι υποδομές υδροδότησης της Δαμασκού.

Οι 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι που στηρίζουν την κυβέρνηση αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ζημιών έλλειψη νερού επί τρεις εβδομάδες και πλέον.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων