ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ «χάνει» στην εκλογική της περιφέρεια

Η Μέρκελ «χάνει» στην εκλογική της περιφέρεια
Άνοιξαν οι κάλπες στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας σήμερα το πρωί, για τις τοπικές εκλογές...

Άνοιξαν οι κάλπες στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας σήμερα το πρωί, για τις τοπικές εκλογές.

Οι κάτοικοι του φτωχότερου κρατιδίου της Γερμανίας, που βρίσκεται στη Βαλτική, αναμένεται να δώσουν σκληρό μήνυμα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το κόμμα της οποίας φαίνεται ότι θα χάσει το μερίδιό του στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ήταν εταίροι στην κεντρο-αριστερή κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), από τις προηγούμενες εκλογές. Αυτή τη φορά, οι πιθανότητες κλίνουν προς το Κόμμα της Αριστεράς ή τους Πράσινους, για να γίνουν εταίροι στη νέα κυβέρνηση.

Ένα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα και η μη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών στην κυβέρνηση του κρατιδίου θα θεωρηθεί προσωπικό πλήγμα για τη Μέρκελ που η εκλογική της περιφέρεια είναι στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι μέχρι τις 19.00 ώρα Ελλάδας. Στις εκλογές του 2006 το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει το 59,1%.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD περίπου 37% έναντι 30,2% στις προηγούμενες εκλογές και στο CDU περίπου 27% από 28.8% το 2006. Οι Αριστεροί συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό (17%). Οι Πράσινοι αναμένεται να φτάσουν το 9% από 3,4%, πριν πέντε χρόνια.