ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τέλος οι υπολογιστές σε πτήσεις «επικίνδυνων» εταιριών - Να αναθεωρήσει ζητά η Τουρκία

ΗΠΑ: Τέλος οι υπολογιστές σε πτήσεις «επικίνδυνων» εταιριών - Να αναθεωρήσει ζητά η Τουρκία

Η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της σχετικά με την απαγόρευση στους επιβάτες των αεροσκαφών της Turkish Airlines προς τις ΗΠΑ να μεταφέρουν φορητούς υπολογιστές και τάμπλετ στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της πτήσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας.

«Εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουν ή να ελαφρύνουν» αυτό το μέτρο, δήλωσε ο Αχμέτ Αρσλάν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εμφάνισης.

«Δεν είναι κάτι καλό για την χώρα μας. Και δεν είναι κάτι καλό για τις ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός.

Οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν τη μεταφορά φορητών υπολογιστών και τάμπλετ στην καμπίνα των επιβατών στα αεροσκάφη που εκτελούν δρομολόγια για λογαριασμό εννέα αεροπορικών εταιρειών από δέκα διεθνή αεροδρόμια αραβικών χωρών και της Τουρκίας, επικαλούμενες τον κίνδυνο διάπραξης «τρομοκρατικών» ενεργειών. Οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται έχουν στη διάθεσή τους 4 ημέρες για να εφαρμόσουν το μέτρο.

«Επιμένουμε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης με τα αεροδρόμια άλλων χωρών» επισήμανε ο Αρσλάν.

«Αναφορικά με αυτό το θέμα, λαμβάνουμε ήδη όλα τα (απαραίτητα) μέτρα ασφαλείας» σημείωσε.

Οι υπολογιστές, τα τάμπλετ και οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να μεταφέρονται στον χώρο αποσκευών.

Οι οκτώ χώρες των οποίων οι εταιρείες και τα αεροδρόμια επηρεάζονται είναι όλες σύμμαχοι ή εταίροι των ΗΠΑ: η Τουρκία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της άνεσης των επιβατών όπως και στον αριθμό τους» τόνισε ο Αρσλάν.

Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι πολλοί επιβάτες που μεταβαίνουν με την Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη προς τις ΗΠΑ είναι επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των ταξιδιών για την ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

«Στο άμεσο μέλλον θα τεθούν σε εφαρμογή οι περιορισμοί»

Οι νέοι περιορισμοί που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές αναφορικά με τις ηλεκτρονικές συσκευές τις οποίες επιτρέπεται να κουβαλούν μαζί τους στις καμπίνες των αεροσκαφών οι επιβάτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από δέκα αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, θα τεθούν σε εφαρμογή στο «άμεσο μέλλον», ξεκαθάρισε πάντως αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Είναι επίσης πιθανό ότι «αυτοί οι περιορισμοί, οι οποίοι τώρα αφορούν επιβάτες που ταξιδεύουν με ξένες αεροπορικές γραμμές προς τις ΗΠΑ από δέκα αεροδρόμια οκτώ χωρών, μπορεί να επεκταθούν και να περιλαμβάνουν και άλλα αεροδρόμια και περισσότερες χώρες», τόνισε ωστόσο ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, οι επιβάτες που ταξιδεύουν από τα αεροδρόμια της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Μαρόκου και του Κατάρ προς τις ΗΠΑ θα πρέπει να τοποθετούν όλες τις ηλεκτρονικές τους συσκευές που είναι μεγαλύτερες από ένα κινητό τηλέφωνο στις αποσκευές τους, ώστε να περνούν από τον έλεγχο.

Σχετικές ειδήσεις