ΚΟΣΜΟΣ

Μπομπ Ντίλαν: Πότε επιτέλους θα πάει να παραλάβει τα χρήματα που συνοδεύουν το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Μπομπ Ντίλαν: Πότε επιτέλους θα πάει να παραλάβει τα χρήματα που συνοδεύουν το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Ο Μπομπ Ντίλαν, ο πρώτος συνθέτης-τραγουδιστής που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποδέχτηκε τη βράβευσή του με απόλυτη σιωπή: αντέδρασε αφού πέρασαν δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση και δεν παρέστη στην τελετή βράβευσης.

Η σουηδική Ακαδημία προειδοποίησε τον Μπομπ Ντίλαν ότι ο χρόνος πιέζει και έχει περιθώριο μέχρι τις 10 Ιουνίου προκειμένου να εκφωνήσει την «ομιλία αποδοχής» του Νόμπελ Λογοτεχνίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λάβει ποτέ τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός δεν παρέστη στην τελετή απονομής των Νόμπελ, στις 10 Δεκεμβρίου και έστειλε μόνο μια «ευχαριστήρια ομιλία». Η Ακαδημία της Σουηδίας, που απονέμει τα βραβεία, αναμένει από τον Ντίλαν την παραδοσιακή «ομιλία αποδοχής», ένα υποχρεωτικό βήμα προκειμένου να λάβει τα 8 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 840.000 ευρώ), το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο.

Η ομιλία αυτή, που αποκαλείται και «διάλεξη Νόμπελ», μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή, για παράδειγμα να είναι ένα βίντεο, ή ακόμη κι ένα τραγούδι.

«Δεν είχαμε καμία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπομπ Ντίλαν τους τελευταίους μήνες. Ο Ντίλαν γνωρίζει πάντως ότι η διάλεξη θα πρέπει να δοθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου προκειμένου να λάβει τα χρήματα» ανέφερε η Σάρα Ντάνιους, η γραμματέας της Ακαδημίας στο μπλογκ της. «Το τι θα αποφασίσει, είναι δικό του θέμα», πρόσθεσε.

Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής έχει προγραμματίσει τρεις συναυλίες στη Σουηδία: δύο στη Στοκχόλμη, στις 1 και 2 Απριλίου και μία στο Λουντ στις 9 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τη Ντάνιους, οι εμφανίσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί πριν ανακοινωθεί η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το βέβαιο είναι ότι ο νικητής του Νόμπελ για το 2016 θα παραμείνει ο Ντίλαν «και κανείς άλλος», υπογράμμισε η Ντάνιους, είτε δεχτεί τα χρήματα είτε όχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ