ΚΟΣΜΟΣ

Australian Financial Review: Εντείνονται οι φόβοι για «φούσκα» ακινήτων

Australian Financial Review: Εντείνονται οι φόβοι για «φούσκα» ακινήτων

Στην μακρινή Αυστραλία έντονη είναι η ανησυχία για τη δημιουργία «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Αυστραλίας, όπου το ράλι τιμών συνεχίζει να καταγράφει διαδοχικά ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Australian Financial Review» μετά από πολλά χρόνια χαμηλών επιτοκίων υπάρχει κίνδυνος αυτά να εκτιναχθούν στα ύψη και να λυγίζουν οικονομικά όσους έχουν επενδύσει σε ακίνητα.

Για παράδειγμα σήμερα κάποιος για ένα δάνειο 700.000 δολαρίων με επιτόκιο 5,5% πληρώνει 3.209 δολάρια δόση το μήνα. Αν τα επιτόκια αυξηθούν κατά 2% η δόση του θα εκτιναχθεί στις 5.173 δολάρια το μήνα που σημαίνει ότι «δύσκολα θα τα βγάλει πέρα». Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση μπορεί να φθάσει έως και 61%

Ήδη ορισμένες τράπεζες όπως η Westpac και η NAB προβαίνουν σε προειδοποίηση των πελατών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία CoreLogic την περασμένη εβδομάδα, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 13% τον Μάρτιο, που είναι και ο υψηλότερος που καταγράφεται από τον Μάιο του 2010.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Σίδνεϊ, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 19% τον τελευταίο χρόνο, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από τον Νοέμβριο του 2002.

Μόνο το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5%.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη οι αρμόδιες Αρχές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την περιστολή της αύξησης των τιμών, με την εποπτική Αρχή του τραπεζικού τομέα να προχωρεί σε μέτρα για τη μείωση των νέων χορηγήσεων, ιδίως σε επενδυτές στην αγορά κατοικίας.

Παράλληλα, επιβλήθηκαν αυξήσεις στα τραπεζικά επιτόκια, κινήσεις που είναι πιθανό να επιβραδύνουν σταδιακά το ράλι των τιμών, το οποίο πυροδοτήθηκε από τα χαμηλότερα επιτόκια διαχρονικά, τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού αλλά και τη μεγάλη επενδυτική ζήτηση. Ενδεικτικό της επίδρασης του δημογραφικού στην αγορά κατοικίας του Σίδνεϊ είναι ότι ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε κατά 1 εκατ. κατοίκους μόλις τα τελευταία 16 χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Australian Financial Review», που επικαλείται ειδικούς, «όταν σκάσει η φούσκα» οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες για την οικονομία.

Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικές ειδήσεις