ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι η μία από τις τρεις επιστολές των τζιχαντιστών για την επίθεση στη Ντόρτμουντ

Αυτή είναι η μία από τις τρεις επιστολές των τζιχαντιστών για την επίθεση στη Ντόρτμουντ

Ο τρόμος επέστρεψε στη Γερμανία:Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής που βρέθηκε κοντά στο σημείο της έκρηξης, από όπου πέρασε το πούλμαν της Ντόρτμουντ - Η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση -Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε επίσης ότι οι εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιήθηκαν περιείχαν μεταλλικά θραύσματα -Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας η UEFA.

«Από εδώ και πέρα όλοι οι άπιστοι επώνυμοι της Γερμανίας και των άλλων εθνών είναι στη λίστα θανάτου του Ισλαμικού Κράτους»

Ένας Ιρακινός άνδρας με ισλαμιστικό υπόβαθρο έχει τεθεί υπό κράτηση από τους Γερμανούς αστυνομικούς που ερευνούν τις εκρήξεις εναντίον του πούλμαν που μετέφερε τους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, ανακοινώθηκε σήμερα από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία θεωρεί πως έχει να κάνει με μια «τρομοκρατική» ενέργεια.

Τα σπίτια των δύο υπόπτων, ένας εκ των οποίων είναι Γερμανός, που φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με ισλαμιστές, έχουν έως τώρα ερευνηθεί σχετικά με τη τριπλή βομβιστική επίθεση κοντά στο λεωφορείο της ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, στη Γερμανία, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι Αρχές.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο 25χρονος Ιρακινός είναι κάτοικος της γερμανικής πόλης Βούπερταλ, ενώ ο 28χρονος Γερμανός της πόλης Φρέντμεμπεργκ, που βρίσκονται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ανήκει η πόλη Ντόρτμουντ.

Η εισαγγελία δεν έκανε γνωστό πού τέθηκε υπό κράτηση ο ύποπτος, αλλά πρόσθεσε πως θα εξετασθεί αν θα εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, η οποία χειρίζεται όλες τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν υποψίες για τρομοκρατία, είπε πως οι αστυνομικοί βρήκαν τρεις επιστολές κοντά στον τόπο της επίθεσης, όλες με το ίδιο περιεχόμενο που υποδηλώνει ισλαμιστικό κίνητρο.

Σε μία από τις επιστολές γίνεται αναφορά στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εγκαλείται για τη πολιτική της, αλλά και στους δώδεκα νεκρούς από την επίθεση σε υπαίθρια αγορά του Βερολίνου, τα περασμένα Χριστούγεννα, ενέργεια για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Στο όνομα του φιλεύσπλαχνου και καλοκάγαθου Αλλάχ, δώδεκα άπιστοι δολοφονήθηκαν στη Γερμανία από ευλογημένους αδερφούς μας. Όπως φαίνεται, όμως, εσένα, Μέρκελ, δεν σε ενοχλούν οι βρώμικες υποθέσεις σου. Τα μαχητικά αεροσκάφη σου συνεχίζουν να πετούν στον ουρανό του χαλιφάτου για να σκοτώσουν μουσουλμάνους. Χάρη στον Αλλάχ, όμως, παραμένουμε δυνατοί. Από εδώ και πέρα όλοι οι άπιστοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές και όλοι οι επώνυμοι της Γερμανίας και των άλλων εθνών είναι στη λίστα θανάτου του Ισλαμικού Κράτους. Και θα εξακολουθήσουν να είναι αν δεν εκπληρωθούν τα κάτωθι αιτήματα: Να αποχωρήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη από τη Συρία, Να κλείσει η αεροπορική βάση του Ράμσταϊν».

Η εκπρόσωπος επισήμανε επίσης μια ανάληψη ευθύνης στο Ίντερνετ από μια αντιφασιστική οργάνωση, αλλά δήλωσε πως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την εγκυρότητά της.

Συγκίνησε ο Μπάρτρα με μήνυμά του από το νοσοκομείο

Μία ημέρα μετά τον τραυματισμό του από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο πούλμαν της Ντόρτμουντ, ο ποδοσφαιριστής που τραυματίστηκε, ο Μαρκ Μπάρτρα, έστειλε συγκινητικό μήνυμα ενόψει του αγώνα με την Μονακό!

bartra

«Γεια σας! Όπως μπορείτε να δείτε τα πηγαίνω πολύ καλύτερα. Ευχαριστώ για όλα τα μηνύματά σας! Όλη τη δύναμή μου στους συμπαίκτες μου, στους οπαδούς και στην Ντόρτμουντ για απόψε», έγραψε χαρακτηριστικά

Συγκλονισμένη η Μέρκελ από την επίθεση

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη χθεσινή επίθεση σε πούλμαν που μετέφερε παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ (BVB), δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Χθες το βράδυ η Καγκελάριος, όπως και ο κόσμος στο Ντόρτμουντ, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι παντού στον κόσμο, συγκλονίσθηκε από την επίθεση στο πούλμαν της ομάδας BVB», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι οι συνέπειες δεν ήταν χειρότερες», πρόσθεσε επαινώντας οπαδούς της Ντόρτμουντ που φιλοξένησαν οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco μετά την αναβολή για σήμερα το βράδυ του αγώνα των δύο ομάδων στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως οι ερευνητές κάνουν ότι μπορούν για να εντοπίσουν τον δράστη ή τους δράστες.

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας η UEFA

Η UEFA ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, όπου χρειαστεί, σε όλη την Ευρώπη, λίγες ώρες μετά την βομβιστική επίθεση στο πούλμαν της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους αγώνες που θα διεξαχθούν σήμερα και θα τα ενισχύσει παντού όπου είναι αναγκαίο.

Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν λίγο πριν την έναρξη του προημιτελικού αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μονακό, που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στις 21:45 (ώρα Ελλάδος) όταν σημειώθηκε επίθεση με τρεις «εκρηκτικούς μηχανισμούς» στο λεωφορείο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ και προκάλεσε τον τραυματισμό ενός ποδοσφαιριστή της γερμανικής ομάδας.

«Το λεωφορείο ξεκίνησε» από το ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδα στην δυτική πόλη της Γερμανίας για να φτάσει στο γήπεδο διανύοντας μια απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, όταν «τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Γκούναρ Βόρτμαν.

Όπως σημείωσε, τα παράθυρα του λεωφορείου έσπασαν από την έκρηξη και κάποιος μέσα στο όχημα τραυματίστηκε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild και το βρετανικό δίκτυο BBC, ο τραυματίας είναι ο 26χρονος διεθνής αμυντικός της Ντόρτμουντ Μαρκ Μπάρτα που έχει τραυματιστεί στο χέρι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε ότι λίγο μετά την αναχώρηση του λεωφορείου από το ξενοδοχείο με προορισμό το γήπεδο σημειώθηκε ένα «περιστατικό». Το λεωφορείο της ομάδας υπέστη ζημιές σε δύο σημεία.

Dortmund2

«Για επίθεση με ισχυρές εκρηκτικές ύλες», κάνει λόγο η αστυνομία

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τα αρχικά ευρήματα των ερευνών δείχνουν ότι οι εκρήξεις κοντά στο λεωφορείο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ προκλήθηκαν «από ισχυρές εκρηκτικές ύλες».

«Έπειτα από την προκαταρκτική έρευνα, εκτιμούμε ότι αυτή ήταν μια επίθεση με ισχυρές εκρηκτικές ύλες», τόνισε η αστυνομία της Ντόρτμουντ με ανάρτηση της στο Twitter.

damaged

Δεν είναι ακόμη σαφή τα κίνητρα της επίθεσης

Η γερμανική αστυνομία με νέα της τοποθέτηση επισήμανε αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (11/4) ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών, που χαρακτήρισε σοβαρή και η οποία είχε ως στόχο το λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο είναι το αληθινό υπόβαθρο αυτής της ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Ντόρτμουντ, ο Γκρέγκορ Λάνγκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Λάνγκε διευκρίνισε ότι η αστυνομία «ξεκινάει από την υπόθεση» ότι η επίθεση είχε στόχο το λεωφορείο της ομάδας, που μόλις είχε ξεκινήσει για το στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο χθεσινοβραδινός αγώνας του Champions League.

«Ο κίνδυνος μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν είναι καινούργιος, σημερινός», σημείωσε ο Γκρέγκορ Λάνγκε. «Προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια. Ακόμη η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Διεξάγουμε έρευνα με υψηλό επαγγελματισμό.»

EXPLOSION 2

Χειρουργήθηκε ο τραυματισμένος παίκτης

Εκπρόσωπος του συλλόγου της Μπορούσια Ντόρτμουντ ανέφερε ότι ο παίκτης που τραυματίστηκε, ο Ισπανός Μαρκ Μπάρτρα, χειρουργήθηκε καθώς υπέστη κάταγμα στο ένα του χέρι.

Ο αγώνας της ομάδας εναντίον της γαλλικής Μονακό που επρόκειτο να γίνει χθες αναβλήθηκε για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη στις 21:45 (ώρα Ελλάδας).

Παπασταθόπουλος: Είμαι καλά – Μας έσωσαν τα διπλά τζάμια του λεωφορείου

Τα όσα έζησαν ο ίδιος και οι συμπαίκτες του μέσα στο λεωφορείο την ώρα της έκρηξης μετέφερε ο Έλληνας διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής της Ντόρμουντ Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Σύμφωνα με την Cosmote tv, o αμυντικός της γερμανικής ομάδας ενημέρωσε μέσω sms τους δικούς του ανθρώπους στην Ελλάδα, καθησυχάζοντάς τους πως είναι καλά.

«Είμαι καλά, όπως είναι και είναι και οι υπόλοιποι συμπαίκτες μου με εξαίρεση τον Μαρκ Μπαρτρά», φέρεται να έγραψε αρχικά ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Σύμφωνα με τον Έλληνα διεθνή παίχτη, από την έκρηξη έσπασαν τα παράθυρα του λεωφορείου και από τα θραύσματα τραυματίστηκε ο συμπαίκτης του στο χέρι.

borussia dortmun

«Όλη η ομάδα είναι σε κατάσταση σοκ»

Σε κατάσταση σοκ είναι ολόκληρη η ομάδα της Ντόρτμουντ μετά από τις τρεις εκρήξεις κοντά στο πούλμαν της, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Ντόρτμουντ Χανς Γιόακιμ Βάτζκε.

Παράλληλα, ο γερμανικός σύλλογος ευχαρίστησε τους φίλαθλους της Μονακό που άρχισαν να τραγουδούν «Ντόρτμουντ! Ντόρτμουντ!», μέσα στο γήπεδο μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό.

Σχετικές ειδήσεις