ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Θετικά στο σαρίν τα δείγματα από το Χαν Σεϊχούν - Έτοιμες να τερματίσουν τον πόλεμο οι ΗΠΑ

ΟΗΕ: Θετικά στο σαρίν τα δείγματα από το Χαν Σεϊχούν - Έτοιμες να τερματίσουν τον πόλεμο οι ΗΠΑ

Δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ που διαπράχθηκε η πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και κατόπιν αναλύθηκαν από Βρετανούς επιστήμονες βγήκαν θετικά στην οργανική ένωση σαρίν ή σε μια ουσία που μοιάζει με το σαρίν, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ.

«Συνεπώς η Βρετανία συμμερίζεται την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι είναι πολύ πιθανό το καθεστώς να ευθύνεται για την επίθεση με σαρίν εναντίον της Χαν Σεϊχούν την 4η Απριλίου», σημείωσε ο Ράικροφτ.

«Έτοιμες να τερματίσουν τον πόλεμο στην Συρία οι ΗΠΑ»

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι «έτοιμες να βάλουν ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο» δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, πριν την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα μας τα μέσα την διπλωματική οδό και είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε αυτό τον πόλεμο», τόνισε η Χέιλι.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την επιρροή τους προς οποιαδήποτε εμπλεκόμενη πλευρά για να προωθήσουν την ειρηνική επίλυση», πρόσθεσε σημειώνοντας πως: «Δεν θα στηρίξουμε μια διαδικασία που καλύπτει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ».

Ολάντ: Να αναλάβετε τις ευθύνες σας

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφλείας του ΟΗΕ «να αναλάβει τις ευθύνες του» και να προχωρήσει «σε αποφασιστική δράση για να τιμωρήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό» στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την προεδρία.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας, ο αρχηγός του κράτους ζήτησε ιδιαίτερα να πιστοποιήσει ο ΟΗΕ την αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες της χημικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στο Χαν Σεϊχούν, την οποία απέδωσε στις «δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ζήτησε επίσης από τον ΟΗΕ να συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν τα επανειλημμένα πλήγματα στον άμαχο πληθυσμό που είναι θύμα της σύγκρουσης στη Συρία, προσθέτει η προεδρία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να ψηφίσει σήμερα σχετικά με ένα σχέδιο απόφασης που ζητεί τη συνεργασία του συριακού καθεστώτος σε μια έρευνα για τη χημική επίθεση την οποία κατηγορείται ότι πραγματοποίησε εναντίον μιας τοποθεσίας ανταρτών στις 4 Απριλίου, ανακοίνωσαν χθες το βράδυ Αμερικανοί διπλωμάτες.

Η ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), όμως σύμφωνα με διπλωμάτες η Ρωσία θα ασκήσει βέτο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις