ΚΟΣΜΟΣ

Τραγική η κατάσταση στη Σομαλία: Εκατοντάδες νεκροί από επιδημία χολέρας και διάρροιας

Τραγική η κατάσταση στη Σομαλία: Εκατοντάδες νεκροί από επιδημία χολέρας και διάρροιας

Πάνω από 500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω χολέρας και οξείας διάρροιας από τον περασμένο Ιανουάριο στη Σομαλία, όπου επαπειλείται λιμός.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών υπάρχει κίνδυνος τα κρούσματα να διπλασιαστούν και να φθάσουν τα 50.000 ως τα τέλη του Ιουνίου.

Εξαιτίας της επιδημίας «οξείας διάρροιας/χολέρας έχουν καταγραφεί 533 θάνατοι στη Σομαλία από την αρχή της χρονιάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε ότι 25.000 άνθρωποι έχουν πληγεί φέτος από αυτή την επιδημία χολέρας, που είναι ενδημική στη Σομαλία, καθώς η χώρα πλήττεται από ξηρασία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί στα 50.000 ως τα «τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Ήδη το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας, που μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού ή φαγητού, φτάνει το 2,1% στο σύνολο της Σομαλίας, είναι δηλαδή διπλάσιο από το όριο όταν ξεπεραστεί το οποίο κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης (1%), σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις επαρχίες Μέση Τζούμπα και Μπακόλ, στη νότιο Σομαλία, όπου το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας χολέρας/οξείας διάρροιας ανέρχεται αντίστοιχα σε 14,1% και 5,1%.

Συνολικά, η επιδημία πλήττει τις 13 από τις 18 επαρχίες της χώρας.

Το Κέρας της Αφρικής πλήττεται από οξεία ξηρασία, ειδικά η Σομαλία, ενώ περίπου 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη να τους χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Εξ αυτών, 2,9 εκατ. βρίσκονται σε κατάσταση «κρίσης ή έκτακτης ανάγκης» (τις φάσεις 3 και 4 της πεντάβαθμης κλίμακας που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ, με τη φάση 5 να είναι ο λιμός), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του OCHA.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ένα κύμα εκτοπισμών, που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο από το Νοέμβριο, πρόσθεσε, ενώ η χώρα μέτραγε ήδη 1,1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους.

«Η ξηρασία που πλήττει τη χώρα ενδέχεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα και ο ΟΗΕ δεν αναμένει βελτίωση για τους έξι προσεχείς μήνες», υπογράμμισε ο Λέρκε, ενώ ήδη γίνεται αγώνας με το χρόνο για να αποφευχθεί το ξέσπασμα λιμού.

Ο πιο πρόσφατος λιμός στη Σομαλία, που ξέσπασε το 2011, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων