Γκάμπριελ - Γιλντιρίμ: Επιθυμούμε να βελτιωθούν οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

Γκάμπριελ - Γιλντιρίμ: Επιθυμούμε να βελτιωθούν οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

Η Γερμανία και η Τουρκία επιθυμούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ την Πέμπτη (11/5), επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που προκλήθηκαν λόγω του αυξανόμενου αυταρχισμού από την Άγκυρα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ στο Λονδίνο, ο Γκάμπριελ είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να πράξουν περισσότερα για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. «Πάνω απ' όλα, μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να επιστρέψουμε σε λογικές σχέσεις», τόνισε στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF ο Γκάμπριελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της αυτόν τον μήνα ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να θέσει την Τουρκία σε απόσταση παρά τις ανησυχίες για την αυξανόμενη εξουσία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας την εντύπωση ότι υποβαθμίζει δηλώσεις που φέρουν την Άγκυρα να έχει θέσει τέλος στη φιλοδοξία της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία τονίζει τη σημασία των καλών σχέσεων με την Τουρκία παρά τις κατηγορίες του Ερντογάν, νωρίτερα φέτος, ότι η Γερμανία φέρεται «ναζιστικά» διότι απαγόρευσε μαζικές πολιτικές εκδηλώσεις που είχαν στόχο τη συσπείρωση των Τούρκων ώστε να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν στην προεδρία.

ΑΠΕ