Πορτογαλία: Η Λισαβόνα, πρωτεύουσα της σύγχρονης τέχνης

Πορτογαλία: Η Λισαβόνα, πρωτεύουσα της σύγχρονης τέχνης

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 600 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ!

Συνολικά 58 γκαλερί από 13 χώρες μετέχουν στη διοργάνωση και φέτος ένα νέο πρόγραμμα επιτρέπει την ένταξη νέων γκαλερί που λειτουργούν λιγότερα από επτά χρόνια.

Η Λισαβόνα είναι η πρωτεύουσα της σύγχρονης τέχνης αυτή την εβδομάδα, καθώς εκεί παρουσιάζεται η σημαντική έκθεση ισπανικής σύγχρονης τέχνης ARCO και το μουσείο τέχνης ΜΑΤΤ εγκαινιάζει τρεις νέες σπουδαίες εκθέσεις.

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης ARCO πραγματοποιείται στο κτίριο της Cordoaria Nacional στη Λισαβόνα, ενός πρώην εργοστασίου του Ναυτικού που σήμερα είναι πινακοθήκη στην παραποτάμια συνοικία Μπελέμ.

«Η έκθεση έχει σχέση με τον ιστορικό χώρο της Cordoaria Nacional και η ιδέα είναι να ανακαλυφθεί η πορτογαλική τέχνη σε ένα διεθνές πλαίσιο», δήλωσε ο διευθυντής της ARCO Κάρλος Ουρόθ στο πρακτορείο Xinhua, από την αυλή του κτιρίου αυτού που ιδρύθηκε το 1771 και εγκαινιάστηκε το 1779.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έργα περίπου 600 καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής. Το έργο «Moving Stones» (2015) της 42χρονης Ισπανίδας καλλιτέχνη Μαϊντερ Λόπεθ παρουσιάζει ένα νομαδικό ταξίδι μέσα από τις πέτρες που η καλλιτέχνης ανακαλύπτει. Άλλο εντυπωσιακό έργο είναι τα τεράστια κεραμικά γλυπτά του κινέζου καλλιτέχνη Φανγκ Λιτζούν.

Στις γκαλερί που επέλεξε η οργανωτική επιτροπή της ARCO περιλαμβάνονται οι Cristina Guerra, Pedro Cera, Vera Cortes, Mario Sequeira, Vermelho και Zak Branicka. Η έκθεση, η οποία διεξάγεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος EDP (Δημόσια Επιχείρησης Ηλεκτρισμού), του δημοτικού συμβουλίου της Λισαβόνας και του υπουργείου Πολιτισμού της Πορτογαλίας, άνοιξε για το κοινό και ολοκληρώνεται στις 21 Μαΐου.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ